[JTBC/Netflix] 我的出走日記

803 回覆
33 Like 8 Dislike
日記今集個發展真係...我諗個個睇完都唔識講乜好
一直以黎都好似靜止嘅湖水冇波動嘅生活 喺具氏離開左之後無啦啦變左湧浪
今集又係不得了啊!!
去到最後先睇得出邊個先係一家之主

具先生大叫廉美貞原來係用黎搞笑既
好過份呀! 明明呢一幕我苦等左成個星期
仲以為係佢間屋租左出去
全家去做城市人
唔係你死就我亡

美貞走左 佢就可以做正職員工
畢竟間公司專收廢人
同埋今集都明示左頭家個老豆真係垃圾黎
一直以黎維繫住班仔女日日搭幾個鐘來回嘅理由係阿媽
阿媽一死 d仔女就真係出走哂去首爾
想知最尾係過左幾耐
本身見終於講多啲阿媽 點知
建議你都係睇返畫公仔畫出腸嘅劇….
睇返中字去到中間真係睇得到二佬有幾辛苦
個老豆真係由頭到尾都係咁
話時話joycard個位又幾有心思
美貞個design係好過隔離兩張
睇完中字明編劇想帶出咩信息
但將個內容塞哂喺一集度就顯得太過突然同埋好雜亂無章
老母其實就喺鎖住三姊弟妹喺京畿道嘅唯一因素
老豆失去左老母應該想話人生無常
老豆另娶新老婆可能係想講覺得自己冇路行嘅時候個天可能會點一條路比你
前面12集如果每集都留d伏線去鋪排今集想講嘅野會好好多
不過近年d韓劇都係咁 為左想令到套劇睇落有創意冇咁老土
成日夾硬加d唔自然嘅plot twist 同埋喺d主軸上面畫蛇添足加上一d未必可以扣得好實或者係引起到觀眾共鳴嘅信息
今集就正正表現到呢個問題
美貞果段講公司如果叫人自動離職
走嘅就係有能力 出面有好路數
留低嘅就係老屎忽 講得好中
本來今集好多位笑左
點知睇睇下急轉彎

'食屎狗, 我請你食過咁多條腸仔!'
最新13集解讀 佢都估係he
https://m.bilibili.com/video/BV1kt4y1W7x3
片頭突然有人唱歌嚇親 有冇人知歌名
以為諗通咗啦 之前又賣地又盛 頂 老母直頭死埋
https://youtu.be/thYEN70kWrk

呢條片用尼采哲學既角度來析三姐弟都好正。精神三變同超人論都match到,個編劇應該有讀過哲學,係人性同現實生活之間既描寫寫得好深,套劇完左之後我應該會煲多幾次

呢套劇係我心目中已經超越左我的大叔,無論係bad end 定happy ending都好
希望劇本出書 一定買
媽咪嗰part真係好sad
一生都係為左老公 三仔女生活
到死左嗰刻先係真正解放

其實細仔都唔係話冇進展
辭職就係解放嘅一種
「錢 女人 地位 我三樣都冇
但一定要有人生目標?
人唔可以就咁漫無目的咁生活?
唔通要專登去創造不存在嘅慾望?」
點解要打冷震?哲學一定要好高深好學術?普通人唔講得?
你up乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞