[JTBC/Netflix] 我的出走日記

803 回覆
33 Like 8 Dislike
我都buy係he多d
但個編劇咁寫法搞到我覺得佢係有咁嘅意向先引導觀眾諗去呢個方向
乜袋錢唔係佢幫條賭仔還返畀申會長咩?
咁佢一來就做到美貞講嘅善待
二來一嬲又好似美貞咁有個人可以咒罵
銀仔覺得係類似天無絕人之路會有奇蹟發生
所以佢由電梯個細路女到銀仔
每日慢慢咁儲5秒、7秒去撐住自己
放低樽酒已經肯踏出第一步
美貞係佢信仰有冇相遇唔係重點
啱啱睇完,我都以為袋錢係俾會長。

呢啲結局又係好易俾人話
頂 好似又講得通 重點係善待
佢最後又有打俾賭仔講活着再見 會款待佢
都知條友唔會走得甩
諗多咗話佢着草 咁可能make sense d
圈子點會話咁易走 不過具應該會介酒就真嘅
真嘅唔好講
我諗呢度巴絲都唔係話理解唔到編劇個主旨想講咩
而係最後結局成個拍攝嘅flow都令到觀眾覺得好weird
最尾係講緊兩人各自嘅解放 但個鏡頭拍到佢好似係去緊見對方咁
各自嘅讀白亦都有提及對方 但最後原來佢地唔係要相見係度傻笑
有小小係bait緊觀眾咁
好睇到 全程眼濕濕
套劇叫我的解放日記,係美貞既角度的確完全解放左自己。

一開頭跟哂社會條rule行,結果乜都自己受哂,搞到自己搵唔到出路。
遇到具氏後開始搵到出路,真真正正做番自己,唔再理咩社會規範,正面對抗d衰人,不過就搞到自己冇左份工,甚至想破壞婚禮,同社會作對,但係又俾具氏個電話救左出黎。
雖然勇敢左,將得罪自己既都歸類做賤人,但精神上都係擺脫唔到呢堆人,甚至要靠憎佢地黎維持自己既存在意義。不過具氏既出現又令自己平靜落黎,甚至遇到前男友都出手幫佢,終於達成左同自己精神上既和解,雖然班衰人都仲繼續係度,但完全唔會影響到自己精神上既幸福。達到真正既解放。

個編劇一定讀過尼采成個轉變都好尼采feel
劇入面所有角色個解放路程寫得比較圓滿嘅係得美貞
大姐二哥同具氏唔係話冇解放 而係個心路歷程冇美貞咁豐富
可能經歷完Ep13
覺得就算拍到好似行緊去對方到
都唔一定係行緊去搵對方
我理解都係咁
總之就大家都朝住解放方向前進
HE
具唔會走佬啦
走佬咪好似之前喺山浦逃避咁
佢而家日日都好努力
要儲夠5分鐘解放自己
又多一套人生劇
我都係覺得係幫佢還錢
因為會長一早叫具氏處理賭仔
但具氏冇處理先會賴嘢,所以要填氹
雖然唔太buy最後個shot
但整體上呢套都係上乘之作
16集美貞話具氏係自己聖域個對白真係好正
美中不足係大姐二佬個心路歷程唔夠具美咁豐富
最尾打戲有啲突兀 如果將呢場搬去見完賭錢嗰條友之後 然後結尾選擇善待好似會好啲而家搞到好似格硬要具氏解放咁
呢套值得多啲人關注追完有種好空虛嘅感覺
幾鐘意大家姐條線 雖然好煩
二哥果段禮儀師都唔算玩鳩佢
因為佢一直都好信自己命係生成咁
成日都話誤打誤撞咁樣就去左就死嘅人身邊陪佢地走
今次佢上堂又係誤打誤撞咁上左 所以佢先會笑 又係佢條命
阿爸一講話自己係最無用果個
即刻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞