[JTBC/Netflix] 我的出走日記

803 回覆
33 Like 8 Dislike
家姐見到細妹酸到
二佬個性格真係好乞人憎 就算佢有故事都覺得好討厭
佢仲有一本應該係認股證嗰類野黎?
今集真係幾正
雖然崇拜呢個字眼係好中二病
美貞嘅意思應該係兩個頹廢嘅人當對方係心靈寄託
其實係可以用其他詞語黎表達呢種感情
不過當係美貞唔係太識表達就算 無傷大雅
最尾美貞嗰度好似好任性好似此住對方鍾意自己發爛渣咁
但我覺得係有小小首尾呼應
一開始美貞同肥仔二佬講話真係鍾意嘅時候應該係平靜放鬆
個畫面仲諗起具氏
去到尾佢喺具氏表現到咁肆無忌憚證明佢真係好鍾意具氏
所以先咁放鬆咁係佢面前發洩情緒
具氏表達愛意嘅台詞都好含蓄好正
不過諗深一層崇拜呢個字眼的確係可以形容到美貞嘅心理
最尾佢發爛渣嗰陣有講到其實佢就係自卑冇自信同人硬碰硬
佢除左想要被愛之餘 佢仲要人去認同佢 重新建立返佢嘅自尊
崇拜意思姐係尊崇 信奉 美貞的確係想要呢樣野
佢覺得佢地互相崇拜對方就可以幫大家走出頹廢嘅日子
崇拜應該係指想做人地女神然後收兵
神劇
想睇埋吳海英嗰套
ep7好好睇
吳海英一定要睇
我諗美貞連喺屋企都無試過咁發脾氣法 最多好似之前掉拖鞋咁
但佢一入具氏屋企就現真身
人設同演技
咁理解又俗套左d 佢有話自己崇拜返具氏
其車崇拜係韓文係咩語境,變番中文真係好古怪
漢字係推仰, 推重敬仰
仰慕 傾慕?
我諗呢套野用字係fantasy d 好似title都係用出走/解放
明佢嘅意思就夠啦 雖然崇拜係真係小小中二病
佢長期做女兵咁卑微
想做番次女神其實好正常
崇拜神
佢自己做女神其實好貼切
笑撚死
細佬真係去cafe門口等
家姐表白嗰段 成個人震哂咁
演技勁好
好做到嗰種個心沉左落去又要死撐又不知所措嘅反應
但其實佢都好愛具氏 只係冇表現比具氏睇
美貞同二佬個職場都好辛苦
特別美貞個上司好似躁狂症咁 係咁比說話d細嘅聽
其實美貞人設係工作能力特別差定點
次次個上司都剩係叫佢改野ot 佢隔離d同事就日日吹水整指甲咁得閒
具氏應該真係黑社會黎 識佢嗰兩個人嘅衣著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞