[JTBC/Netflix] 我的出走日記

803 回覆
33 Like 8 Dislike
對家人全部自撚私+朋友單身冇問題+50歲都冇問題 —>等睇家姐反面

具氏控制唔到自己,時好時壞,會長和手下一大堆問題 —>而家靠美貞可以治下標,治本都係要解決根本問題

反而二哥條線睇唔明,上集明明開心,幾年過去愁到想死咁,有冇人解一解?

美貞就最迷,就咁睇佢好似完全冇心結,但有幾個close up 個表情又好有深意,唔似表面咁正常。佢真正心情係點?
我都好多問號 聽日要睇多次
睇吓有冇睇漏

家姐可能散 接受單身生活?
二哥融入唔到首爾生活?做咗便利店老闆發現其實自己適合打工多啲?唔太明佢同好朋友究竟點解要散? 預吿兩個又好似起返埋一齊?
具似係會繼續做大佬?會長都關心佢 佢係要介酒同處理佢位兄弟
呢集無咩美貞獨白 了解唔到佢係咪可以無條件接受
但睇落具美似會繼續一齊

可能open ending?
諗緊係咪借錢頂做便利店啲錢?
今集同老豆有聯絡嘅係二哥同美貞
不過家姐同老豆關係一直都唔算close ge
可能搬走係因為太遠 而且老豆有新老婆照顧
開頭都以為係借錢做便利店
但佢同自己個職員講咩蕃薯爐
似係另一單失敗左既生意
唔知係佢阿爸借俾人定二哥自己借

好似由山浦去首爾個段時間
都發生幾多野咁
但得返一集 似係唔會點交代以前發生左咩事
而係講之後既事

廉美貞同具子敬2集加埋
Sweet 左半集都冇
好在本來都想睇二哥同大家姐既故事
孫錫久 具子敬呢個選角無得輸
大家姐分手算啦
愛得太卑微
離婚男個姑姐成日情緒勒索好煩
離婚男個家姐*
睇多次 係呀 應該係二哥之前投資商用蕃薯爐蝕左錢
個段時間賢雅有陪伴佢 可能有同佢講佢其實岩打工多啲但二哥唔想 仲頂咗便利店做
個二家姐同個囡成日黑人面
係個大家姐明白事理多啲
咁二哥都如之前所願做到老闆
但好似做到老闆都係唔開心咁
(做通宵更真係會令人好易殘

不過,佢都係未有女友啫
如果唔係都算係完滿啦
又有自己生意 又揾到自己興趣
大家姐至少係會希望人地得到幸福既人
二家姐完全係想人地同佢一齊不幸
雖然單身其實不代表不幸
其實二佬做咩突然咁鬱壓
係投資烤蕃薯機失敗
定老豆又借錢比個妹
定自己借錢去頂間便利店嚟做
套劇真係現實得可怕,以為解放左之後順風順水,結果只不過係由一個地獄轉去另一個地獄

二哥唔想番工睇人面色,但自己做就搞到欠債幾年。家姐得到愛情,但家庭關係又係另一個難題。

美貞唔想咩都逆受,但係反抗既結果就係要轉工,而家淨係可以靠5分鐘法則生存落去。

我諗ending佢地現實面對既問題都會存在,關鍵係用咩心態去面對。
想知有幾多巴打有睇 定得絲睇
套野唔係放負反而有好多好獨突既觀點俾到出黎,成套劇最正就係成班friend圍埋一齊吹水,勁多金句
有冇字幕想買
唔清楚 不過多數無
曹二姐真係好撚on9
我睇左5集唔對路上黎睇下大家討論

決定放棄, 套野負面都幾重

最近生活都唔開心,唔想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞