[JTBC/Netflix] 我的出走日記

803 回覆
33 Like 8 Dislike
[member][/member]
佢d隱喻其實都好有詩意
但最後傻笑嗰part運鏡真係有d尷尬
完都好突然
結局收貨啦最怕好似2521….
我覺得個結局係講緊心態好重要
每個人都有唔同嘅困難
但係心態係決定一切
正如劇中嘅角色都係用負面心態面對
所以問題反而越嚟越嚴重
反而佢哋透過解放
搵到自己問題點 正視問題
之後一走一走去改變
佢哋因而開心左

好似薛西弗斯的神話咁
世界係荒謬
但係我哋要面對現實同改變
個結局乜料

得家姐算完得完整d,二哥條線冇頭冇尾,同賢雅既開始同結束都係輕輕講下就算,最後見佢接得死人多索性玩埋禮儀師係咪玩鳩佢。

美貞條線算係解決左,由佢點條明路具氏行已經正式解放左佢,但係最尾夾硬加段打戲真係有d無謂,破壞哂成個節奏,攞錢走佬又睇唔出有咩含意。

最尾呢兩集既節奏麻麻地,好多片段都好零碎,冇之前一氣呵成既感覺,純粹為左交待之後既劇情,有d可惜。
覺得係be嚟,最後剪到步向緊對方但background唔係同一條街我估係係最後具氏無揾到美貞就走咗,意思解放咗對方就相忘於江湖?私奔啦屌你老母真係諗唔到點解唔一齊又係驚連累對方嗰啲咁老土?
睇下youtube解說嗰個channel點樣講16集
我自己真係唔係好buy最尾個傻笑shot
其實我理解係佢最後打完大交之後俾賭錢嗰條友搶返啲錢走佬呀嘛,嗰度連埋喺其他舖收埋嘅數應該有億幾,賭錢嗰條友走咗具氏同大佬交代唔到所以佢自己都要著草,咁著草之前佢要面對嘅選擇就係要繼續醉住咁過生活定襯呢個turning point過新生活,最後因為美貞同佢講嘅嘢同埋個銀仔令佢有勇氣戒酒過新生活。都解得到,係唔知點解無返去揾美貞啫
我覺得個結局算係咁
在我看來其實呢套劇本身就唔係行敍事性強嘅風格
而係東拼西拼
同你講:每個人或多或少都有需要解放嘅時候
去到最後拍完好似冇拍嘅結局
兜兜轉轉每個好似解放咗但係又有新嘅問題等緊自己
其實咪代表緊解放呢樣嘢本身就冇完成式
只有進行式 無論點都好 日子都係會繼續
盡力行好每一步就夠啦
所以結局冇為太多嘢劃上句號
當然啦最尾幾幕嘅拍攝手法就見仁見智
無死呀唔係有醒返咩
Agger 人生很累 舊問題解決左會有新問題出現
要不停解放 最緊要自己心態
行唔行出第一步
同好會都再黎過啦
我都有咁嘅諗法 前面佢地最初推仰嘅時候話要直至互相填滿為止
咁填滿左之後係咪就係推仰嘅完結?
就係見到佢地最尾好似唔係同一條街黎
同埋具氏最尾咁大獲 佢走路都唔知會唔會比個申會長搞
最驚佢又怕連累美貞獨行獨斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞