移民左去加拿大Toronto 48年 點滴 2

1001 回覆
1218 Like 15 Dislike
Sad for you. I went back to HK every year to visit friends and relatives.
I am very happy here.
I don't miss HK at all. I left HK after 1967 riots and have not been back all these years.
What make you say "sad for me'?
一早移民 又咁多年冇返香港
麥理浩打後25年高速發展時期、前途談判、後過渡期、以至九七後25年來嘅崩壞 整整50年全部都冇親身經歷過
應該對香港毫無感覺
對香港係有感覺,
不過係痛心既感覺
點解政府要打壓啲後生.
我同老婆都無親戚係香港。
我啲朋友都有嚟加拿大行吓。
我老婆同仔女都差唔多年年返HK玩。 我就無興趣啦。
我老婆同個女19年黑狗圍中大前至走。
初初嚟都依度, 有時瞓瞓吓紮醒, 唔知自己喺邊。定翻神嚟,先記得係身在異鄉。

李煜的《浪淘沙)
簾外雨潺潺,春意闌珊。羅衾不耐五更寒。夢裏不知身是客,一晌貪歡。
獨自莫憑欄,無限江山,別時容易見時難。流水落花春去也,天上人間。

大學畢咗業後, 有幾紮醒, 以為要上堂。 然後諗吓, 我乜我唔係畢咗業喇咩。
HK is my home. And always will be. You have found your new home. So that probably explains you didn't feel sad. To each his own.
蘇軾 定風波·南海歸贈王定國侍人寓娘

常羨人間琢玉郎,
天應乞與點酥娘.
盡道清歌傳皓齒,
風起,
雪飛炎海變清涼.
萬里歸來顏愈少,
微笑,
笑時猶帶嶺梅香.
試問嶺南應不好,
卻道:
此心安處是吾鄉

香港還可心安否?
我剛剛翻香港頭一兩個月,都係半夜都會突然醒,又好驚慌,因為醒唔起身在何方,然後腦海好多呢一兩年香港畫面,就會突然想哭,好想離開香港
想請教下, 加拿大supply chain management係咪都算幾好境?
想讀scm 兩年diploma, 但發覺唔係好多dip有埋coop
fanshawe係咪認受性都ok?
唔該哂你
What do you mean? Different folks different strokes. No?
苛政猛於虎 (文學作品)
《禮記·檀弓下》中有《苛政猛於虎》一文,記載孔子和弟子子路路過泰山時,遇到一名身世悽慘的婦女的故事。當地虎患嚴重,可就是因爲其他地方有國君苛刻的暴政,所以她和親人寧願一直住在這裏,以至於後來竟有多人連同她的親人也被老虎咬死,只剩下她一人對着親人的墳墓哭泣。全文以敘事來說理,深刻揭露了暴政對人民的殘害。後來從這個故事中引申出了“苛政猛於虎”的成語,意思就是統治者的暴政比吃人的老虎更加可怕。
有無在現場都好,都係香港人一世的陰影
一場不會醒既惡夢
用左成晚追晒啲post ,好inspirational ,多謝樓主呢排真係晚晚以淚洗面,一來本身屋企好窮,冇文化,好驚我走左父母無依無靠連電話費都唔識交 所以就算申請緊work permit 都唔知點開口,怕佢哋以為我拋棄佢⋯二來我自己又冇乜skills ,成積又差,英文又講到一舊舊咁,積蓄都唔多,好驚去到冇錢開飯同交租交學費,主要係唔想畀屋企人覺得我過得唔好。但睇完之後又冇咁灰心,決心都大左好多,因為我唔想呢世都係咁過,希望我啲仔女唔需要有我而家嘅煩惱。
萬事起頭難。世界咁大,唔趁後生出去闖吓,未枉負此生。
我香港會考得兩科合格,英文都肥埋。 數學更唔敢考添。 最後咪又考到會計師牌。
嚟加拿大最緊要夠膽講英文。 首先學聽。 逼自己睇英文電視台,聽英文電台。最好係北美口音既。 祝你好運。
今朝同個女去剪頭髮。亞女係竹升妹。 香港話真係麻麻。

亞女睇落似係讀緊書既。
以下係我聽到佢同個髮型師既對話
髮: 小姐姐, 讀緊書?
女;唔讀啦。 (唔識講畢咗業)
髮:畢咗業? (聽出係竹升妹)working?
女: oh, yes, working
髮: 係邊度做嘢吖?
女: office (以為問做嘢既地方係邊度,例如store,office etc.)
髮:咁你個company 做乜嘢business 㗎?
女:it 's a law office
髮:咁你做聽電話?
女:yeah, I spend a lot of time on the phone.
髮:我有啲客都係喺law office做既。不過都係law clerk. 佢哋話啲lawyer 好難侍候既。 你做receptionist洗唔洗受啲lawyer氣?
女:我唔係receptionist.
髮: law clerk? 你睇落咁後生, 唔通你做law clerk?
女: I am not a law clerk.
髮:你做office admin?
女:都唔係, 我係殭屍。(唔識講律師) oh. no, I am a lawyer.
髮: are you kidding? 你最多似just graduated. 你係學緊師?
女: 學緊師係what position? (唔知乜嘢叫做學師)
髮: training to be a lawyer?
女:oh, I train law students too. I am the partner in charge of training new lawyers..
髮:嘩, 咁後生做到律師樓合夥人!
女: just a job.
Just a job
btw 咁大個女都陪去剪髮?女人剪髮搞好耐架啵
多謝uncle ,wish you health and happiness
good luck
We are going to buy something afterwards.
Just a job to her.
Hello uncle,
我打算過加拿大讀醫療科洗底,
本身香港係有讀過生物,
但聽講加拿大degree係board discipline master先會做到持牌嘅野,
咁會唔會讀黎都冇咩用?
想Uncle你比小小意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞