移民左去加拿大Toronto 48年 點滴 2

1001 回覆
1218 Like 15 Dislike
我聽親戚講如果要target Ivy League 有d人會選擇讀private school
今朝架車換胎去咗領展大商場
間唐人麵包原來幾好生意 唔少鬼佬幫襯
聽我啲鬼佬富幾代朋友講,old money跟唔上公立,new money 同埋新移民先鍾意讀private school
唐人麵包以已經漸漸打入咗非華人市場。 其實好多華人既生意都唔可以只靠華人顧客嚟維持。 有好多小鎮既唐餐館差唔多全靠非華人顧客。
啲麵包不過不失 新鮮出爐係ok嘅 去開都會幫襯
不過加曬價 真係多謝武漢肺炎
冇去到food court
但見有一兩個阿伯揸住架電動scooter喺一樓欄邊出神
幾離譜都見過啦, 見怪不怪慢慢就慣㗎啦
遲下又搶粟米
https://youtu.be/UhzTY8Gp0dc
講起粟米。 舊年有唐人超市一蚊四條但係剝嚫殼就一蚊兩條。
有個大媽搶咗廿條然後剝晒殼。 個收銀員要佢俾一蚊兩條。佢就拆天咁話唔公平死都唔肯俾。個經理嚟埋都唔掂, 最後走咗乜都唔買。 個經理問一蚊四線條有無人要。 結果我前面既大媽攞咗八線條我攞埋剩低嗰12條
另一個人掂過曬 你唔驚有武肺咩
間超市咁定價好明顯係唔想啲人即場剝皮(因為通常都會咁做 帶少啲垃圾返屋企)
咁好唔好食?
有時寧願貴少少買但新鮮好多
有啲個樣真係好似啱啱農場新鮮割落嚟咁
我係Baruch college 讀會計,啱入左紐約Big 4, 同你一樣,住flushing
CUNY
由Flushing Queens返Baruch, 咪成個鐘?
點解唔讀Queens College只係幾個字巴士
Bull shit
但係QC冇乜招聘活動,同埋Baruch 出名好, 假如唔係去咗嗰邊,我都唔會識到而家嘅香港女朋友
真心請教,因為過幾年小朋友都應會過黎,本身讀緊國際學校,老婆想過到去繼續讀private school,我自己就覺得拎錢自己學野比較實際,但唔了解實際情況唔敢下結論
首先你哋為乜想啲細佬讀私校先
我識好幾個父母送啲仔女讀私校, 但係我唔覺得佢啲細佬同我哋嗰啲有乜咁大分別。 不過讀私校啲同學係富貴啲。有好多家長都係揸名車嚟接放學。有幾次佢啲仔女去同學屋企生日會,見到人哋間屋企有十幾間房, 五,六個廁所, 旋轉私家車道, 四個車房.
有幾次仲去同學屋企只游艇, 私人島玩。
仲有幾次去完party 返屋企,問我朋友幾時可以買番間咁既屋, 大游艇, 私人島。

我朋友間屋只有四個睡房, 三個廁所, 兩個車房一隻Bayliner 游艇。佢個仔從來無邀請過同學返嚟屋企開party或者上船玩

仲有, 佢個仔係只著名牌服裝,鞋etc. 因為佢好多同學都係咁著。
讀私校既都差不多100%有大學收。 不過啲學生讀成點同入唔入到搶手既專業系就唔知囉。 我個女無讀私校,依家咪又係專業人士。 嗰幾個讀私校朋友既仔女都無一個係專業人士。 有啲做sales, real estates salesman, office worker etc.

有一個去咗USA讀建築, 畢咗業,做咗唔夠一年, 發覺唔中意建築, 轉讀MBA. 總共使咗成百萬美金。 然後娶咗個支那妹。 婚後幾個月發現有cancer. 畢業後做緊intern就蒙主寵召。
我覺得私校唔值嗰個價錢囉。我唔信乜嘢贏在起跑線。 人生係長途賽。 贏在起跑, 未輸收尾囉。 有個朋友話私校可以避免啲細佬群埋啲唔三唔四既人。 但係你可以維護同避足一世咩。 仲有呀,唔知你既經濟條件點, 如果你個仔,女啲同學好多都家庭條件俾你好, 你諗吓佢有無心理壓力吖。有一次聖誕交換禮物。 我朋友唔記得同佢三個仔女買禮物。臨時臨急就每人包咗兩個公仔麵。 最後啲同學估到係佢哋三個送既 (三個唔同班添),足足笑咗幾個月。
呢啲上流社會嘅嘢我真係唔識
有時揸車經過嗰啲住宅區 我感覺佢地嘅生活離自己好遠好遠
雖然都喺多倫多 但根本係另一個世界
平凡人嘅眼界就只有尋晚場波打成點 樓下餐廳有咩好食 本週flyer有咩特價
喺連登問得應否送仔女去private school呢個問題 我相信都未係屬於呢個離地上流階層嘅人
如果純粹想仔女有好嘅教育 我覺得不必
如果係想推佢地上去上流階層 或者值得咁做
無咁大個頭
就唔好戴唔大頂帽
學人充大頭鬼受苦既咪又係自己
我見過好多空心老官,
乜春都要最靚同名牌,
但實情係十個桶七個蓋
咁又何苦呢
多謝指教,非常同意🙏🏻
a in jp lang
why dun u go japan at that moment?!
你老婆係華人定外國人??
born in Kowloon
Hate Japan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞