移民左去加拿大Toronto 48年 點滴 2

1001 回覆
1218 Like 15 Dislike
我打算過加拿大讀醫療科洗底,
洗乜嘢底?

但聽講加拿大degree係board discipline master先會做到持牌嘅野,
真係唔知

咁會唔會讀黎都冇咩用?
醫療科既就業前境未必咁樂觀。 武肺嚇到大把人沖去讀醫療類科目,未來兩,三年可能會飽和。或者老人護理會有比較穩定既需求。
讀經濟學, "去到加拿大想轉行入金融業, 銀行/會計相關"
有啲困難喎

"如果係香港考住部份cpa同cfa既paper先, pass左既成績可唔可以帶去加拿大繼續考埋其他paper, 之後夠exp就上牌? 定係去到加拿大先考?"
Contact CPA Ontario if you are coming to Ontario
https://www.cpaontario.ca/students/practical-experience/employers-supporting-students/pre-approved-program/public-accounting-licence

contact BC CPA if you are coming to B.C.
https://www.bccpa.ca/become-a-cpa

Every Province is different
本身喺香港讀理科,但唔屬於醫療所以想讀書轉行洗底
老人學雖然興趣不大但會考慮下,唔該uncle
夏蕙姨都移民?
諗起同佢喺多倫多見過四次面.
嗰時我係當地報紙既專欄作家又係某劇社既宣傳主任。第一次見佢係喺唐人街假日酒店。 係有我一個Montreal 開餐館既讀者介紹我識。佢話將會帶幾個粵劇團嚟美加演出, 希望我可以幫吓手。我就同佢講我可以出力, 同埋介紹啲有興趣埋班既老細俾佢。

記憶中,我有幫過幾個劇團, 雛鳳(未拆檔)蘇少棠,鳳凰女,梁醒波,何非凡,林家聲同陳好逑。

夏蕙姨起碼帶過兩團。 我仲記得佢替蘇少棠粉墨水墨登場唱鳳閣恩仇同埋六閣大封相添。

講起幫手粵劇團演出, 真係有好多趣事。 嗰時每晚演出完就一大班台前幕後去宵夜。有次阿刨同阿嗲由戲院門口對唱到出街。 做埋姿勢,唱咗五,六分鐘。 嗰時半夜十二點幾,成條街得我哋三十幾人。我認為係最過癮一次表演。又有一次我去後台放低啲銀紙牌。 梁醒波問我當晚係咪有外國官員嚟睇戲。 我話劇社請咗幾嗰議員, 我安排佢哋坐係第一行正中幾個位。 波叔即刻攞張寫咗改編咗歌詞問我佢改啲英文掂唔掂。 我一睇, 笑到差啲眼鏡都跌埋。 爆肚王真係名不虛傳。嗰晚幾個議員笑到眼淚都鏢。當晚宵夜。 店家攞蘿白湯出嚟。 波叔即刻企身叫所有聽日要上台既唔好飲, 因為會破氣既。
可惜嗰次係見波叔最後一次
收到,你點睇就係噉樣
美好回憶
夏蕙姨既交際手碗係好掂。嗰次佢去同啲當哋十幾個有份夾錢既僑領見面。 佢預先問我有幾多個有太太,有幾多到會既係女士。 去到未坐低,夏蕙姨即時攞出十幾隻粹鑽女裝手錶續一送俾在座既女士然後送俾啲男士話送俾佢哋太座既。 當時氣紛高脹。
最後夏蕙姨得到所有要求既嘢。 有啲要求之前我應為好難會應成。
後來我問佢乜咁大手筆呀。 佢話佢朋友做鐘錶既,同佢特別做一批粹鑽手錶嚟做見面禮。幾錢一隻就不便透露。 不過隻錶面全部鑲滿細細粒鑽石,的確係鑽光四射。
後來聽講喺美國有人用槍指著佢個頭,最後都俾佢化解。我都係聽其他劇團啲人講,無法確認。
夏蕙姨轉數高, 佢好似一早諗到你想乜, 不過佢又唔會佔你便宜。令到同佢交手既人好舒服。你睇吓香港人普遍對夏蕙姨無乜劣評。年年好多都想睇吓佢點樣打扮上頭注香。下次上頭注香,唔知有無人會諗起依個活寶貝呢
我80後呢代香港人對夏蕙姨嘅印象始於鄧家爭產
嗰時香港電視晚晚黃金時段都係播佢跟住祥嫂出出入入 真係睇到厭
但後生啲嘅90 00後應該只記得佢年年上頭注香
記得某年佢畀人推撞到甩咗個假髮

其實對呢啲粵劇/粵語片時代嘅演藝人 我認識真係好少
可能因為黑白轉彩色 舊時啲片好少喺電視播返 上一代又好少提起以前嘅娛樂 造成一個時代斷層
我認識嘅最早應該只去到許氏兄弟
我同祥哥祥嫂有過一面之緣。 嗰次係1969年全港校際田徑大會。 我朋友係聖璐琪校隊。 我企喺李福柱旁邊。 無幾耐見到
祥哥祥嫂嚟捧場。 我朋友係4X400尾棒。 佢接棒時係領先, 但係大約仲有二百幾咪,係正聖璐琪區俾人追過頭。祥哥話今次你個跑手唔掂喇。李福柱面有難色, 應著話?係呀,係呀。
我即刻插口, 我朋友 YWS係留前鬥後喳。 一入直路就會爬頭㗎喇。祥哥話咁就好睇囉。 當然,我朋友一入100米起點, 就以11秒幾沖返終點, 拋離第二嗰個二十幾米沖線。 記憶中
祥嫂好Q正, 不過人中嗰粒癦就搶眼啲。
就嚟有車厘子摘啦!!!

車里子放題
睇落會有差不多五十磅咁上下啦
試過有年摘到七十幾磅。 不過因為要起間屋仔斬咗後面一大片就少咗廿幾磅
所謂識人好過識字,老一輩人自然知書識「送」禮
送公仔麵
諗起breaking bad
幾年前撞返其中一個讀French private school既。 佢話中學畢業後都無乜講過French.
都ok既。 我都係住嗰頭.
near Bridlewood Mall. 嗰度有間唐人Super Market.
嗰頭好大㗎
Uncle點睇Ontario health care?
係咪福利越來越少?諗住退休返過去
Go where?
I am in Canada
Toronto
I am in Toronto now
夏蕙姨把口好掂,交際手碗係我所見之中數一數二既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞