移民左去加拿大Toronto 48年 點滴 2

1001 回覆
1218 Like 15 Dislike
你應該去過嗰啲早已不存在嘅舖頭吧?
https://www.youtube.com/watch?v=PLrzgoMZRe0
我哋成家好中意揸車到處去玩
通常一兩日, 一星期或兩星期
一兩日既, 好多時係即慶。話去就去。 好幾次都係途中先至訂酒店。 有次去 Disneyland Florida,The day before,有hurricane 吹過 Orlando,Florida. 我哋被強迫停喺 N.Carolina 一晚。然後用訂酒店既網站搵Orlando 啲房。 最後搶到$40 一晚for 七晚。 總共二百八十美金加稅。 但係要預先俾全款。 第二日去到酒店,見到half of the Town停電。 我間酒店啱啱係正十字路口既東南角。酒店既東邊全部停電。 鄰近既酒店亦受波及。 嗰間酒店既客人全部過晒嚟我嗰間酒店排隊。 佢哋要俾$250 to $450一晚。我幾驚酒店取消我既預訂。 但係諗到我俾晒錢㗎噃。 咁咪定晒。 原來我訂間房係大啲嘅。 有兩張Queen size bed 加埋一張sofa bed. 仲有個廚房。我哋享受咗七晚平租既高價酒店.

Counting animals on the trip
第一揸車落West Virginia. 由晚上九點開車。 沿途數住見到既動物。 最後數到17隻鹿, 兩隻黑熊, 4隻野火雞同埋其他小動物。

另一次由Edmonton去Jaspper 再落Banff.
嗰次見到 elk, deer, mountain goats, black bears, grizzly bears, coyotes and wolves.

去過黃石公園兩次,最震撼係見到成群野牛喺架車旁邊

最得人驚嗰次係喺 Utah, driviing on country road. 嚟遠見到一片深啡色。車到埋啲, 見到啲啡色嘅嘢好次會郁既。睇真啲, 原來係好次一大群蟋蟀既嘢由coutry road 既左邊跳去右邊馬路。 佢哋舖滿成線條路。 我架車行咗三km, 都唔知車死幾多萬隻Mormon Cricket (.後來知道)
我老婆嚇到一直尖叫。我個女問可唔可以捉幾隻玩下。

睇鯨魚in Maine
睇鯨魚Maine, USA
要坐幾個鐘船嘅。 我哋好夠運,有條鯨魚游到離船好近。 總共見到十幾條鯨魚。 真係好過癮
唔知呀。 不過我一時用手機, 一時用desktop.
好似有間超級市場喺西面
bookmarked
Watch hockey?
Not really
好過癮㗎.

我試過半夜揸車去釣魚。大概天朦光,喺條小路度見到隻巨大好似鷹嘅雀。佢起碼有六英尺長。離遠睇以為係隻趴咗喺馬路中間黑熊。 揸近啲先見到係隻巨雀。 我架車頭燈嚇到佢飛走。雙翼展開超過十呎長。 嗰時四野無人,仲驚過見鬼
姐係邊度
My 35 years old cherry tree
Flower in May
Cherries in July

cntower 巴打
Uncle
想問下點解咁多人話Toronto 個邊銀行業難做既
re #713

おじさん、すごいですね
最緊要加入CAA/AAA。
我喺路上爆過呔,個轆飛咗出嚟,死火,壞車。
次次都係揾CAA/AAA 幫手。
If you join Canadian Automobile Association, you are also a member of American automobile Association
Is that coca cola?
我戒咗酒百幾年啦
我諗係競爭大褂。 不過有邊行唔難㗎。
銀行入面都分好多瓣嘅。 我查個幾間銀行稅, 當中都有香港人直接同我deal。 佢哋有稅務經理, 稅務會計師 (Controller), 亦有副總裁 (VP)(客務部)。依家多咗好多支那人, 佢哋已經分佈各部門各職級啦
lm
以前用CAA 而家用緊Canadian Tire嗰個roadside assistance
平啲(Black Friday有減價)
多啲plan選擇(個plan可以跟人或跟車)
有洗車及換油coupon各兩張
喺Toronto call過一次爆胎 都ok
我老婆中意行購物商場,直銷購物中心,寶石展示。 每次出去旅行, 我負責安排去邊度購物或者睇寶石展覽。
我去過全加拿大最大既West Edmonton Mall. 真係行到腳都軟。有啲美國既Shopping Mall 同Outlet mall 都去過幾次。 例如Birch Run Premium Outlets, Michigan 4.5 hour from Toronto,
Grove city Premium outlets-PA, 5 hours from Toronto, Woodbury , Central Valley, Ny. about 8 / 9 hours from Toronto and abou one from to NYC.

仲有好多好多如Waterloo, NY, Niagara Falls NY.
每次去到一個Mall/outlet/gem show 我好多時都係停架車接近Food Court 或者washroom, 然後我老婆同啲仔女去行我就瞓覺或睇DVD。所以我去過好多mal/outlet但係我都無入過去。 最多係買啲嘢食或去廁所。

記得有一次去Bloomingdale, Long Island (closed now?) 我停咗車, 瞓咗一陣, 有保安敲我窗口問我有無乜嘢要幫忙。 我話無呀我等緊老婆。 佢哋行開後我睇吓周圍既車全部都係名貴車。 我架車好似雞藏鶴群。後來我入去Bloomingale既廁所。 我入到個store, 就假扮睇吓嘢。 我隨手攞起擺喺一張大枱類似買餸袋既減價品。 睇吓以為係$50. 點知係$500. 咁既爛鬼袋, $50我都嫌貴啦。又有一次,好似喺N. Carolina既outlet mall. 我去廁所出嚟經過一間買皮褸既舖頭。 見到大隻字Up to 95% off. 好奇心驅使就入去睇吓。 喺角落頭有95% off 既嘢。 最後搵到件皮褸原價$259減到 $10. 件褸細咗一碼。 我著得落但係有啲緊。 不過十蚊咁抵又好難抗拒。結果都係買咗。

我老婆好中意日本嘢。 最中意去以前既Yaohan (八佰伴). 一間喺Chicago North, 另一間喺 Edgewater, NJ. Near George Washing Bridge. 依家好似變咗Mitsuwa。兩度都要楂九個鐘。不過有好多野第二到買唔到既。 我最中意等到收檔前半個鐘既Sushi 50% off.

我老婆又中意行Gem Show. 好多離多倫多12 個鐘車程嘅都去過。好多時我放低佢之後就去釣魚或者去flea market。佢中意啲semi-precious stone.買埋一大箱, 自得其樂。
Can you use Canadian Tire in USA?
Most of my car problem happened in USA
佢寫可以呀
不過CAA感覺上老牌最穩陣
You have to try to use it in USA to tell how it is.
I had no bad experiences with AAA so far. my van had to be towed from the highway, changed tire and gas delivered to me. I locked myself out in a remote town near the East entrance of Algonquin Park. It was very early in the morning and there were only one corner store opened that early. I called an 800 CAA number and help arrived within 30 mins.
I also locked myself out in USA at a gas station near the highway. I got help within 30 mins.
I haven't use CAA's service for the last 4 years but I still maintain the membership.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞