【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
會長聰個時空 永遠都係sad end
作家聰個時空 就兩pair good end
楚凝犠牲救返家聰阿媽係第一次時空分裂點
不過會長救完yeesa 之後點解yeesa 去咗作家時空就唔知點解了
原本229個yeesa 去咗邊都唔知
可能成個時空冇埋
其實一直都傾向咁諗 十集入面導演好似不斷暗示229不復存在
不過都係覺得 時空同白卡月 仲有流星 種種都唔完善
唔係
呢到分裂左 2月29
同 920940時空先岩
諗起x man Logan
你咪當因為佢老公頂唔順要照顧失智阿爺而離婚囉
膠劇膠到盡 墊住老母算啦
就算係 單一時空
未來嘅太空館飛 可以留响過去嘅時空比楚凝😂❓
如果咁樣諗會唔會成件事再happy end?
940920果日分裂左會長聰同作家聰時空
而229去到會長聰死左救左yeesa果一刻,成個時空reset返去作家聰時空到
最後咁樣joint返埋一齊會唔會可以解讀得完美d?
我接受唔到會長聰係229為yeesa
做嘅野係投射咗對楚凝嘅感情
做衰續集都算
可唔可以唔好搞到229
得返Ryan毒撚ON99咁
應該唔係
會長犧牲
分裂咗兩個世界線
新線-無撞車Ryan Yeesa 存活 死會長
舊線-撞車死Ryan Yeesa昏迷
穿越去作家線嘅係舊線撞咗車死咗Ryan嘅Yeesa
咪犧牲咗啲記憶囉
寫左一句之後無寫
仲有呢個又係唔知做乜撚嘢 係咁比大頭佢 扮到煞有介事咁 結果乜柒都無講過 痴撚線
A時空余家聰死左啦
淨喺睇1-5 8 10集就得
如果二月廿九 9分
940920 5分
b 時空阿媽無死,做新分枝。a時空阿媽死咗,就接二月廿九開頭。
咁但係a時空阿媽死咗咁咪會有林楚凝,咁咪駁唔翻229

咁咪林楚凝存在消失,變返229時空
229之後嘅Yeesa協助complete,兩個時空再縫合返埋一齊,所有嘢都係單一時空,整定
點解爺爺搬左入大澳會搞到姑姐離婚?
姑姐個仔係邊個?
要解右雨要殺阿月老婆?
點解阿月返過去要殺楚凝父母?

我估因為姑姐要照顧阿爺同楚凝,無時間顧家庭,所以就離咗婚。
殺阿月老婆哥個唔係右雨,而係路人
3.因為膠劇情,要楚凝同樣知道同重要人分開嘅感受
全集mvp=yeesa跑去搵ryan嗰吓,笑得靚到
唔會冇咗 只係冇後續嘅故事睇到
唔好意思究竟家聰老母有冇死到
佢229見到yeesa 個時又話940920係死老母代號
最尾太空館前嘅楚凝係戴住粒月光石
我有無睇錯?
I say pay pay!
追導會
補返張相先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞