【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Yeesa 同佢係書店相遇咪影住二月廿九本書
即係打倒昨天的我
咪就係
而家好想del咗個腦段記憶佢痴線
諗下諗下作家聰 係咪接到幻愛
潛意識見到ceci但一直唔知點識
終於有一日係lift見到
知道自己唔係痴線 真有其人
但之後暗戀ceci就癲左
中晒
其實唔係屌緊編劇導演 係屌緊冇yeesa 唔係純愛
對 永遠都逃唔出呢個循環 所謂犧牲可以改變 其實都係整定要犧牲
因為B時空就係基於報紙上面嘅嘢先會出現,簡單啲講就係整定
就好似阿月未識穿越嗰陣,阿爺已經有佢哋嘅合照
全部都係注定佢哋會穿越返過去
我都覺得係,如果唔係最後有返啲229感覺,我完全唔會收貨
掉返轉睇會長聰曾記最愛一個人但完全無哂對果個人既記憶,結局一樣係犧牲自己救人,同楚凝一樣,楚凝就同佢呀爺一樣
好慘
有冇講佢點解離婚
因為呢個時空最大唔同係會長聰變作家聰
yeesa都係有穿越,變左會長龜幫佢
所以yeesa睇到本日記見到佢係呢個時空既經歷同229時空既經歷其實係一樣就感動地升級兵佑
試當真果part又係 要crossover根本唔洗比一節佢地 不過而家睇返就算多返果一節都影響唔大
老人痴呆
之後Ryan會俾人起底超市出身,屌餐廳筷子打直擺,做唔耐
其實作家聰時空嘅楚凝應該仲有部相機

刀導最尾唔應該影個海嗰部,影楚凝屋企嗰部好似好玩啲
ignore咗啦
全劇重點
唔關係咪純愛係咪Yeesa主角 而係個劇本有問題
第十集個測謊機
暗示鐘意咗yeesa
e家成個成收尾出到嚟係,好似想話比大家知:呢套嘢 完啦好嘛~ round up返幾2月29喇 完啦無架喇放尻棄嘅節奏
最後又係笑出聲系統
完全冇講過個big boss會點
唔該比粒流星我
我要會長返黎呀仆街
其實套戲除咗細節同交代差差地,唔難理解喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞