【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
點解因為見到死人著草,白卡佬死係因為Yeesa去隊冧佢,如果有Yeesa姐係有楚凝黎同流星許願犧牲,咁點解會有秋叔走佬+家聰呀媽跳樓死嘅情況出現
B時空原本嘅Yeesa去左邊
A時空嘅yeesa去左B時空,但原A時空(即係天佑死嘅後續)又點樣?
點解940920嘅犧牲會爆平行時空,但229嘅犧牲就會跨時空
係咪穿越都係愈拍愈bug
阿月連張身份證都係假,俾政府當黑工,最多拉鳩車房老闆
唔係聰媽死係分裂點
係楚凝犧牲分裂左b時空出黎
咪係!

A時空嘅楚瑩犧牲自己,搞到時空分裂
只有A時空冇左楚瑩,聰媽一樣死左,變哲學聰
B時空就聰媽無死,變左作家聰,楚瑩無事

咁即係A時空楚瑩犧牲只救左B時空聰媽
其實除咗白卡月暴走
我又覺得唔係咁差
劇情無明文講過「因為係未存在,所以唔可以帶返黎」

穿越方式唔同,物件嘅狀態都可以唔同,點劃一得出「因為係未存在,所以唔可以帶返黎」呢個結論?
唔係 救yeesa嘅會長都冇去外地
yeesa踩上神聖幾何搵到佢而唔係神聖幾何通知佢
但B時空原本都應該有個yeesa?
做咗穿越KOL又上雜誌嗰個 229 Yeesa睇返啲相話冇印象自己做過呢啲嘢
咁呢個yeesa係去咗邊?
係兜得返
但係execution 229嬴哂
其實直接假台灣咪得
我真係唔介意
你係齋聽聲唔睇
但係如果你齋聽聲都會聽到“ 凱仔一定係你殺”
都係B happy end
太平街去到新加坡拍
會變得好睇咩?
其實楚凝返去一心都諗住求死
而家冇得會長咁直接捨身救yeesa
編劇要寫個死法俾佢犧牲都唔易
但除左用流星雨應該仲有個好啲死法
流星雨好似加多左個法則咁
阻阻大家 想同覺得Yeesa係臭雞、拜金嘅朋友講講 同Yeesa平反

我喺早1-2個post 講過
post多次想多啲人見到

大家接受唔到Yeesa咁樣同Ryan一齊

但其實Yeesa喺229個陣好早就對Ryan有感覺

有一幕Yeesa同兩個fd講穿越嘅事講起Ryan 佢兩個fd都話Ryan係Yeesa鍾意嘅類型 之後Yeesa輕輕帶過但係到發姣笑

其實229嘅Yeesa因為見到4年後自己死+會長聰聲稱自己係佢男朋友 所以驚同Ryan冇將來先唔同佢一齊 我哋就覺得佢收兵 Ryan變兵佑

btw 今集真係有好多不足 但229意識嘅Yeesa冇死我都還可以 940920楚凝r.i.p.

想問大家 劇情上算唔算暗示229宇宙因為會長聰犧牲而消失??? 所以229宇宙Yeesa會永遠留喺作家聰宇宙?
完全唔同既故事
如果月唔識穿越無死喺車底咁點解阿爺仲要帶走小楚凝
有天燈有火車 香港冇
對我黎講都係遺憾
會長聰時空嘅楚凝死左
唔係塞返個作家聰時空嘅楚凝返黎一齊就完滿返
既然人穿越到 照道理所有嘢都穿越到
人同所有物件(eg.飛)對於宇宙都只係物質嚟

所以當個bug位係229講過句咁嘅嘢算
我唔理 會長Yeesa先係王道
畫面都設計都好高分
劇本小差
大部分演員好
個別好差
套劇邏輯已經差
人物關係 感情線更差 兒戲到
如果無分 係唔係 的士個yessa就繼續同兵祐 會長聰死 多咗一個yessa 就要彈去B時空 取代咗昏迷咗(無咗靈魂既yessa)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞