【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
你有冇認真睇
根據編導嘅講法係成個故事改晒,宜家白卡嘅嘢全部都係後來先加
三大bug

秋叔喺2013年見到阿月應該嚇到癲咗

作家時空楚凝見到yeesa應該有似曾相識感覺

作家聰之前本書咪<二月廿九>囉, 又用呢個名!?
對佢嚟講係改變咗,分裂咗新時空
不過個時空我地第一集就睇到咁解
摧毀咗229呢套神劇
唔會 咁樣yeesa就唔會合229時空 係死咗老母
可唔可以咁理解
原本楚凝、會長聰同Yeesa都係229時空,跟住楚凝犧牲自己創造咗作家聰時空(940920)
跟住229會長救Yeesa死,Yeesa醒後都去埋940920時空

咁原本940920個Yeesa呢?
另外229 時空就從此無咗Yeesa?
唔明點解係咁屌喎
早幾集珈其咪講左唔知咩原因940920開始分裂左兩個時空
yeesa入相係單一時空 唔會改變以前
關羽啲眼神係代表佢一早知道yeesa 會返去殺左朱康
A時空既楚凝犧牲左自己 (第一集個theme係犧牲先會有改變)分裂左兩個時空出黎
B時空家聰媽冇死 跟住接返940920既yeesa情節
A時空啲人唔記得左楚凝 之後接返229
所以個結局純粹係講返94年920發生左咩事 點解會有兩個時空分裂左出黎

點解咁多人睇唔明 係度亂咁屌
完全格硬嚟 時光倒流就可以令抑鬱症病人好返?仲要人人都可以許願 玩晒啦 上次229洗咩咁多條件姐 比場流星雨咪得
睇開屎?
Ryan咪做咗老闆,自己開餐廳囉
完美示範第二季可以點毀第一季
呢個係呢個A時空係必然發生,係940920主線既一個loop
流星許願之後就分裂左一個成功許願救阿媽既時空(作家聰B時空)
其實真係咁難明咩,你哋畫返條時間線就會諗到結局嘅意義,不過套劇係有d表達唔好
有無人記得爺爺張卡片
好多人話張飛會甩色 但現實時間線太空館係封緊 所以冇影響
屌流星許願
229最尾拍多幾下手又有多一次穿越機會添
果陣又唔屌?
講真導演哪來的自信拍張敬軒果幕
同問,唔明點解去唔到就成個劇本炒曬車
仲有 白卡街 詭探
起碼有三點都無解到
1. 姑姐個仔
2. 關羽呢兩集做乜鳩
3. Alina點解見到楚凝即刻要蚊走隻usb

3我睇嗰陣見到唔係見到楚凝而抆
係佢發現佢開住部腦 但佢老公係度
佢驚老公見到佢真實病因係肺癌
因為白卡月上楚凝老豆車偷錢果陣,
跌咗喺車
之後咪放喺遺物到
咁點解台灣拍到 係香港拍唔到呢個劇本
唔怪得大結局都唔開live
冇分 A時空會長犧牲改變咗時空 保住ryan同yeesa 但Yeesa意識就彈咗去B時空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞