【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
點解小巴西龜會執到神聖幾何卡片?
好難明咩?

Ceci許願犧牲,變咗哲學聰個時空所有人忘記Ceci嘅存在
但哲學聰喺Ceci 死後硬係唔自在
因為對相舖嘅阿月嚟講,爺爺同車房係將來式
對爺爺嚟講,車房嘅子朗係過去式
229個陣其實佢都未揀定
不如搵個真作家出小說版
你重睇229
巴西龜係話會長返緊黎
要屌既229最後一次咪仲on9過940920許願
對於阿月穿越係未來,未發生,所以佢唔知
阿爺係喺佢嘅過去已經識天朗(月)
Yeesa返到嚟,係B時空,即係A時空仲存在。而佢講咗句:最後都係唔知A時空家聰媽媽係點死

楚凝拍手個下,應該分裂左兩個時空,應對返關羽所講,類似會發生嘅始終都會發生,時間係改變唔到,產生左B時空=家聰媽媽冇死

刀導講過940920個時間點唔係接住229開始/結尾,咁應該係喺Yeesa 229穿越之前。
所以單一時空> 楚凝拍手分裂A B時空> A=229

A時空:會長家聰話去外國,之後Yeesa穿越,兩人相遇>最後家聰為Yeesa死
B時空:作家聰遇返楚凝,

而時空係循環:最後A B時空仍然存在,當A時空間Yeesa發生229所有事之後,只會無限loop去到B時空,所以係無法改變

至於點解Yeesa放棄返去A時空,純粹估 係因為佢本身冇辦法返去,而係B時空穿越亦冇改變過,唯有接受自己已經返唔到去,同成全B時空嘅家聰同楚凝
護主狗呢?
俾A時空嘅yeesa上咗身,好慘
因為穿越去過去係yeesa既未來
但過去仍然都係過去
無爛
229時空應該會繼續存在 好似940920時空失去林楚凝變229咁 229冇咗會長聰都應該會繼續運行 不過啲人會冇咗對會長聰嘅記憶 但會唔會冇埋對yeesa嘅記憶就唔知
唉,嗰套《已讀不回》
浪費哂阿妹
RYAN黨表示不知幾感動
係會長黨先TOUCH唔到咋嘛
咁樣A時空會長死左都冇開到新時空喎
咁會長犧牲有咩意義

唔係每一次犧牲都會開多一個時空咩
所以fiona/bb有兩個時空
林楚凝死又有兩個時空

但會長死左所製造出黎嘅時空同林楚凝94年死左所產生嘅時空係同一個?
楚凝或 Yeesa, 劇無講清楚
老實如果係tbb播係無問題
因為d情節真係好tbb
哲學聰即係229?
屌老實講啦 會長喺229同940920嘅表現根本睇得出其實佢鍾意Yeesa多啲 一見面就心跳加速隻錶係咁響喎依家又講到佢嘅宿命係楚凝咁款 條感情線想點
唔係難明呀 係唔想咁明呀
成個設定太過低lv
我覺係唔係A楚凝令B時空出現
A B 時空都係單一時空
A楚凝只係去左B時空係適當時候做適當既事
yeesa今年都係

關羽都話你以為時空咁易改變到咩
229一黎咪話會長出咗埠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞