【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
咁229個解釋就係錯
對於94年 張飛係唔存在嘅物質
如果俾飛呢件事係必然會發生
咁點解A/B時空既ceci一直唔講
明明有個陌生人俾張未來飛你係咁奇怪
我其實係想睇229時空,yeesa 返到去嘅時空,你個940920ending幾good都無用,因為觀眾個心係229度
呢套又係分左兩part
下半部amy lo 同hanna 好靚但係劇情唔得
兩pair 人最後果幕真係好大台feel 唔係講笑
如果知嘅話咁點會見到阿月嗰陣當冇事
如果刀導係覺得因為台灣拍唔成而爛就一早講啦
會唔會等到俾人屌到天花龍鳳先搬呢樣嘢出嚟

你講完而觀眾唔接受都叫有落台階
接受嘅話反而仲將件事提升咗

真心玩爛咗229
關乳=上帝視覺 一早知哂所有野嘅發生 要明就明
A同C係同一個 只係先後次序問題
唔怪之得要搞萬人齊拍手

我哋急需要流星
同埋你改還改
都要好睇先得架
同埋唔明台唔台灣係咪真係咁大問題
故事線同景有影響我明 但個影響真係大到有需要成個故仔改到咁咩
依家係為故事邏輯而犧牲哂成套劇
死左啦,會長聰死換yeesa生,一命換一命
巴西龜細個見紅光 執卡
紅光係楚凝發出 卡片極有可能佢跑果陣掉左的
但拍個鏡頭交代下會好D
估唔到觀眾腦補唔到
你第一張圖咪就係話唔捨得聰仔囉
yeesa仲要同ryan咀咀
直接宣佈會長黨死亡
噏乜撚 佢唔係去咗b時空?你搞笑?余家聰死咗 張麗紗去咗b時空
A 時空 家聰媽死 導致做會長聰 二月廿九 家聰死
因為犧牲 消失會長聰 導致yeesa係b 時空 入既時空其實無入錯 呢個時空大家消失對會長聰記憶
只係yeesa 有未來能力 所以記得會長聰
而b 時空本身就因為楚凝犧牲 家聰媽無死 家聰做左作家
好簡單,940920同229哩兩個劇名其實係第個重要時間點
940920 - 原時間線楚凝犧牲自己合掌流星許願去分裂出另一個家聰老母無死嘅時間線,無錯,佢係救唔到原時間線嘅家聰老母
229 - 原時間線會長聰犧牲自己送yeesa去另一個時間線
打手
個製作嘅現實就係開拍前幾個月冇得去台灣,先要重頭改劇本
我覺得最大嘅問題係如果Viu TV係真係想做好229續集嘅,點解要夾硬開拍
會長黨表示當無睇過

我仲諗住呢套係會講返會長聰點樣可以同yeesa一齊返
博屌咩
應該冚家一齊深潛緊
最可惜就係yeesa同會長邊個時空都無機會一齊
唔洗爭添
冇人勝利, 成套野連2月29都炒撚哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞