【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Agree
大方向ok
佢都係嬲得濟推咗YEESA一下
推完佢都驚
接受唔到yeesa就咁放低左會長聰
你係傻閪 唔洗大聲周圍同人講
我都講埋的士 你都咁撚on9
Yeesa 物理穿越呀?
唔撚屌臭你都唔撚得
咁樣咪就係唔make sense
229個尾
Yeesa醒翻之後一年係書店見到作家聰
即係20210228之後
作家聰因為Yeesa講完
「940920」依組數字先開始發夢
先因為發229 2017年之前嘅事而寫940920依本書
咁所以作家聰Yeesa依個時空
會係20210228之後發生嘅事
940920嘅尾 Yeesa先俾自己嘅經歷俾余家聰寫
咁本書又點會岀現係當初Yeesa同作家聰相遇嘅書店
定係我記錯咗?
我覺得大家睇流星位/呀月劇情太重
解釋係有啲牽強,但成個loop覺得整得幾好
229時空,慘到仆街
無名似係佢
咁魯生佢又俾出街嘅
套劇寫到明佢係出品人
本身就係loop嚟,楚凝阿爸阿媽注定要俾阿月殺
有雞定有蛋先嘅問題嚟
咁點解阿爺認得阿月 但阿月唔識阿爺?
係過去發生啲事一個知一個唔知?
係劇情需要 右雨唔撞死佢老婆
呀月唔會殺魚蛋
佢唔殺魚蛋既話 右雨唔會插呀月一刀
咁呀月唔會穿越到
套劇五集就完
蠢閪
冇呀
RYAN黨表示好開心
以下係舊料

吳海昕早前出席活動時,透露其角色的年輕版都是由她親自擔演,為此她近日正努力狂踩單車,希望Keep住自己的最佳狀態!

新劇《940920》內容講述因為和楚凝(蔡思韵飾)的約定,余家聰(劉俊謙飾)組織了 「神聖幾何學會」,處理、排解一切和神秘學有的難題、個案。某天,他收到一封來自台灣的信,信裡面只有一行字「940920」,署名「林楚凝上」。家聰難以置信,楚凝竟然知道他母親的死忌,但他卻不解這封信的用意,決定啟航台灣。林楚凝,是誰?她是改變余家聰價值觀的女生。

「940920」在《二月廿九》中除了是余家聰(劉俊謙飾)媽媽的死忌,亦係余家聰給Yeesa(吳海昕飾)在穿越後相認的密碼。導演羅嘉駿(Steve)曾透露今次劇集焦點將會落在男主角余家聰身上,他將會與Yeesa一樣具有穿越能力,將會穿越到另一時空遇見「神聖幾何學會」的創辦人林楚凝(蔡思韵飾)。
其實唔好話有冇台灣版
而家就咁睇cm
放個香港版出嚟
都有啲難搞
+1
229 Ryan on99咁
咁樣解釋唔啱啦,對於94年嚟講,張飛係未來拎返去
可以解釋為兩個時空嘅Ryan啲記憶其實無咩分別
920940哲學聰,920940作家聰,同229會長聰
雖然我都覺得有啲奇怪,但以我對呢套戲嘅解讀都係940920分裂,之後兩個時空再交會返。所以勉強來講時空A同B嘅人某程度上都係同一個人,即係會長聰同作家聰都係同一個人嚟,所以兩個時空發夢會夢見另一個時空嘅自己。就好似莊周夢蝶咁,兩個時空係夢亦都係現實。
做兵 梗係會幫港女埋單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞