【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
楚瑩犧牲救咗聰媽,製造咗B平行時空

但A時空嘅會長聰就覺得少咗啲嘢(失去左楚瑩)

A時空嘅會長係0229犧牲自己救咗Yeesa, 令Yeesa跳咗去B時空,幫B時空嘅聰搵返楚瑩

係咪咁完?
有budget+台灣
其實幾好睇
冇下文 薛定諤隻貓

紅色就係940920講緊嘅時間
2/29喺中間
仲有冇人有補充
只有後半5集先係940920
頭5集係人物介紹
唔好話佢個仔 連Alina俾邊個撞都冇解
照拍有乜所謂
好過爛
改做余家聰本身係台灣讀書
過嚟香港交流
日日食花之戀
得呢到咁多 會長黨唔夠分喎
吳綺莉
人多勢眾,阿月仲走得甩,楚凝又唔使死
好簡單,940920同229哩兩個劇名其實係兩個重要時間點
940920 - 原時間線楚凝犧牲自己合掌流星許願去分裂出另一個家聰老母無死嘅時間線,無錯,佢係救唔到原時間線嘅家聰老母
229 - 原時間線會長聰犧牲自己送yeesa去另一個時間線
佢以為佢殺左月所以要去
到20幾年後
佢淨係記得佢係舊同事
唯一合理解釋係940時空既哲學聰去左229時空(好似Yeesa咁),所以岩岩229會長聰問楚凝去左邊
我寧願個故事冇會長老母同楚凝
還我會長聰加yeesa
會唔會有season 3
關羽好似係時空浪人咁
本身個A時空有林楚凝
229時空冇林楚凝
晒埋秋官
但游學修d戲仲爛過楚凝n倍
你講緊乜
yeesa咪229之後去左作家聰個時空囉
會長聰個時空咪岩岩出現之後咪229劇情囉
會長龜=Kenneth Sir
無誤
我覺得楚凝唔係用條命等價交換,係所有人對佢嘅記憶,用自身記憶等價交換。
佢話係因為台灣版先搵 Ceci …不過好同意唔拍續集好過拍,個劇本炒到咁,而家攬炒埋成班演員。
成個結局除咗多咗新一對情侶之外,根本同229冇分別,229 乜都冇解釋過,就係知楚凝同會長兩個死撚咗,Yeesa 唔再返去自己個時空,搵Ryan 埋單。
我哋寧願拍一個新故事,新題材….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞