【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我覺得唔係唔鐘意ryan而佢真係好想搞穿越嘅嘢
真係笑死真心想知台灣有咩獨家嘢咁巴閉要去當地先拍到 不如賴地下太硬
應該咁講 時間係會郁嘅
原時空 家聰細個老母自殺 長大後「機緣巧合」下撞番楚凝 楚凝搞一場大龍鳳 去番940920用許願方法救番家聰老母 呢個時候 時空分裂
分裂左一個時空為家聰老母無死(作者聰)
而原時空 會長聰 就忘記左楚凝嘅所有嘢(因楚凝犧牲自己換左家聰老母)時空繼續去 去到2017年yeesa 相遇 發生二月廿九事件
Kol yeesa算唔算比229 yeesa 奪舍
屌 刀導真係搞到我好混亂
點解巴西龜會執到神聖幾何卡片
你嗰c時空嗰楚凝係好似spiderman咁係有出現過只係d人唔記得咗佢
其實我又指受佢最尾接受Ryan既
佢返去94年
知道林楚凝個動機
知道以犧牲去成全另一個人既幸福
229會長犧牲自己去成全Yeesa同Ryan冇事 (雖然係on9唔set roadblock)
咁佢就決定送張飛俾小楚凝
再等命運安排
反正呢個時空既作家聰都唔係自己想要果個
而之後佢又知道兩個時空既Ryan一路都係等緊佢
所以佢咪接受左
其實玩到會長聰唔係死咁簡單
係連同佢自己本身成個A時空都不復存在
為左達成299既故事
不如你諗真d 再重睇先駁啦
B會係咁loop 無限次 直到發生改變 A時空就會同樣會改變
純咩愛
唔知有冇巴打會整個靚啲既圖
等啲唔明timeline既觀眾了解下
放返個台灣劇本出黎比我地自己腦補返啲畫面算啦
彩蛋係試當真會唔會仲好
最應該入魔果個係爺爺畀人搞到傻左
無計
頭5集慢到咁
後面得番5集去做今季主線
你算畫得好清晰
不過229時空喺yeesa穿越去作家聰時空嘅時候已經fulfill咗呢個時空存在嘅目的犧牲咗了
刀演唔好開台喇 等呢度有人答晒啲觀眾問題先
巴打心水清
見好多人仲以為有第三個時空
其實根本冇Kol Yeesa
只係940時空既人既共同回憶
佢地對229轉過去既態度完全冇分別
其實除咗阿月 佢個時空理論幾正
A時空點整都唔會影響A時空
只會分裂時空
有啲似Endgame
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞