【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
細節位好趕收工,搞到好膠
大方向其實唔錯
其實時間線無bug寫得幾好
但人物真係寫得一般…
穿越主線冇bug 係D細節位部分人覺得舖排唔夠
但同樣係有部分人係接受到
套劇唔難明,但睇完有兩個問題,
1. 940920 時空個個yeesa 去左邊?同229 合左體?咁點解會無左D 記憶?
2. 點解未來既野可以帶返過去?包括白卡佬同個老婆合照,yeesa 帶去既裝備同張太空館飛
有咩用佢哋個關係都touch唔到觀眾
Ryan係兵 而Yeesa一直俾觀眾個feel都唔鍾意Ryan(至少940920套戲係)
結局來個反轉Yeesa突然話鍾意Ryan 觀眾個feeling跟唔到
229阿月咪返咗去94年
所以點解yeesa會由A時空去咗B時空
照計就算會長聰死咗都唔代表A時空會消失
成套940920仲要講到明B時空出現係因為楚凝,唔關會長聰事
導演果日用台灣做原因真係有d不能接受
229啲劇情
當system唔同導致啦
229係旁觀者角度睇yeesa穿越 淨係得意識穿越咗一秒咁多 個人仲係度冇任何肉眼觀察到嘅變化
940920入相係真係成個人畀張相食咗到直情可以live畀人睇個過程 相入面出面時間又係實時同步
Yeesa 229穿越係未來先出現嘅嘢先帶唔到返去
940920嘅穿越 第8集副會長聰帶咗張2014年相番2013畀楚凝番去
證明咗只要你有辦法得到張由嗰部機係未來先影嘅相 你經張相跳去未來都係work
本身2.29個結局好啲啲
940920 ryan可以升職都好感動
成個timeline應該係咁
簡單列晒啲重要事件
手畫好肉酸睇下有冇有心人美化佢
係,係製作特輯都講左得2個時空
1. 唔知
2. 係
兩條時間線係229事件之後對接返做一條咁兩個yessa梗係變返做一個喇
想整meme
又一家人齊齊整整又Arya stark
好彩到最後接得返 但流星果個位真係好膠 始終覺得229劇情好睇好多
C時空從來無出現過楚凝,會長聰一直係會長聰,而A時空係楚凝pass俾家聰做會長,所以應該係唔同時空黎
黑市 (部分單元) >>> reboot = planb >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>x2046 假如愛有限期
A時空之後既線就係去左b時空 因為消失左家聰同楚凝 所以佢地各自做緊同a時空唔同既野 yeesa無走錯時空 只係佢記得曬發生係a,b時空既事 我諗係因為得佢有去未來既能力
940920從來無解決過229留低嘅問題
-會長聰死
-Yeesa去咗作家聰時空、KOL yeesa行蹤不明

最後淨係講作家聰時空就係完美世界
完美又點
一開始產生嘅問題都無解決過
咁就唔好做續集
改哂啲角色名變新劇新故事算啦

會長聰黨好失望
d人睇開tvb 梗係覺得好啦

我都覺
秋叔見到阿月話無理由
原來意思係明明我殺左你依件打靶仔 無理由架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞