【ViuTV】羅嘉駿導演作品《940920》×《二月廿九》討論 (277) 萬一盪失路,記得呢個暗號

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
點解作家聰會識用940920做代號?
都冇C時空 楚凝死個下咪爆左AB出黎
哲學聰同會長聰都係A
一樣呀
229會長出咗埠
爺爺記得天朗ga wo影相鋪
因為多咗個痴線佬,搞到劇情大暴走
會長派以為續集會有希望,結果話你知會長永遠無得同yeesa一齊
死唔去都會俾阿月殺哂
阿月死個時時空未分裂,所以佢點都係死左
係 整體有關穿越&時空既野都算解釋得清楚

只係劇情安排上有問題 例如阿月既一連串行為
梳 自膠 收翻
有套同新加坡合作 孤泣小說改篇
有阿妹嘅

都係垃圾
冇229呢個前作係好睇
有229就覺得麻麻
野心咁大好撚難拍
佢玩跨時空嘅時間穿梭

229單一時空時間穿梭咪易搞

而家大橋冇問題仲幾撚高章
細節人物刻劃劇情推進手法可改善
但時空時間之間冇乜漏洞算係咁
咁疫情封左冇得怪
好亂
咁喺作家聰入面大過左的聰同楚凝係咩時空
冇解關羽冇咩問題 有啲係咁嘅角色要你估佢係咩人
但反而菱姨段婚姻冇解就真係唔係咁好
原本以為會講下點執翻原時空分支個尾
點知乜柒都冇DLLM 好撚嬲
有所以先拍咗Ryan大勝利結局:有事業 有愛情
果下係救左聰媽而產生出黎既B時空
可以因為係其他理由,例如因為穿越方式唔同,所以物品嘅狀態都唔同
其實流星雨唔係直接救聰媽,楚凝個願望應該係佢無見番會長聰,所以世界線無左佢,月唔會識穿越,所以聰媽有食藥無死
我覺得頭先另一個回覆嘅巴打時空修正個講法都算合理
楚凝分裂完兩個時空之後
需要229線繼續落去去到會長聰為yeesa犧牲
令到yeesa 去返作家聰時空去幫楚凝手
《940920》去年曾發放預告片,片中蔡詩韵一句「呢度係神聖幾何學會,你係我第一個會員。」有網友聯想到紫霞仙子第一次見到至尊寶那幕,似有意向《西遊記》系列電影致敬。此外新劇預定由《二月廿九》原班人馬演出,但在《二月廿九》飾演Yeesa好姊妹Fiona的李敏,就曾透露自己無份演出今次續集。
我估編劇點改都係呢個方向
差在阿月係咪咁多戲份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞