[D22,23] 抗俄衛國 101:Slava Ukraini ! /烏克蘭尋求組成有別於北約的同盟

1001 回覆
58 Like 2 Dislike
之前睇片一箱入面好似有幾架drone
唔知100係指一箱定一架?
有冇熟軍事既講解下
俾特種部隊、精銳或者亞速應該就正了 可能每日高官戰死量又增加了
係咁打平民痴撚線
地對空防空系統
即係SA8 S300個啲
但防海軍既應該係SA8?
hi tech嘢烏似唔識用
如果講咁精準斬首用drone
有D裝係俾"志願軍"用
Jarosław Kaczyński(幫細佬報仇,波蘭2010年被空難,俄羅斯策劃波蘭空難)
俄狗日日送裝做 “Deliver烏” 點搞呀
係咪可以用google pay 課?
大家唔好幻想nato會賣西方重武器比烏克蘭, 唔係縮, 係冇人識用
賣s300係因為佢地用開, 你無啦啦比套愛國者佢, 佢只會企響度, 呢啲唔係話你掉本說明書比佢睇佢就會識

目前最有機會賣嘅係前東歐軍隊入面嗰啲 蘇製中高空AA, mig-29/su-22, 甚至馬拉嗰幾架su30mkm, 加埋之前嗰堆標槍nlaw at4 manpad, 俄佬要攞河東起碼死兩萬
唔知篇講辭係澤連斯基佢自己準備定點
但真係好勁
每次都係針對住個受眾去講而唔係單純自說自話
仲要係風頭火勢都可以咁先犀利
已經想像到烏克蘭前線有條友攞住74m打到咁上下, 返supply dump搵彈藥, 開左十幾個箱都係7.62x39/5.56x45嘅樣
除咗單兵武器可以直接俾歐式美式
其他只可以援助返蘇式武器
轉移系統要時間訓練同適應部署
如果烏軍打得贏場仗
日後都幾肯定棄蘇系替換美歐武器
美援
炸空軍基地D飛機岩岩好
現時係烏克蘭用緊嘅子彈彈藥口徑:
nato: 9x19, 5.56x45, 7.62x51, 12.7x99
華約: 7.62x25, 9x18, 9x39, 5.45x39 7.62x39, 7.62x54r, 12.7x108, 14.5x114
炮彈係另一個世界
23, 30, 30榴, 兩款, 73, 100, 122, 125, 155, 152

然後啲乜柒都唔識嘅仲叫人送啲北約體系嘅武器入去, 你想烏克蘭後勤崩潰不如你直接出聲喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞