[D22,23] 抗俄衛國 101:Slava Ukraini ! /烏克蘭尋求組成有別於北約的同盟

1001 回覆
58 Like 2 Dislike
拉登雖然死左, 但沙特喺911入面係咩角色, 其實幾耐人尋味
以俄軍嘅軍事狀態
都冇咩好 plan
烏仔封咗鐵路
但俄羅斯補級線係嚴重倚賴鐵路

一入咗烏仔國境就焗住用貨車
但俄佬根本唔夠車
再講啲車軚爆晒大家都有相睇
咁嘅天氣亦無可能唔行主幹路
但行主幹路就俾人伏擊
所以點解俄佬得頭兩日推得快

根本俄羅斯就無可能 plan 到正常嘅持久戰出嚟

利申執佢口水尾︰
https://youtu.be/b4wRdoWpw0w
馬克龍起碼係個真心 既on 9仔
敗燈 肉酸到呢
bj 就愈睇愈似邱吉爾 帶領歐洲 抗俄
bj有leader格
喺omicron初起果陣從佢個speech已經睇得到

拜登就算鳩數啦
阿富汗同呢次呢兩個危機
都完全睇唔到佢有乜領袖應有嘅特質
但而家澤仔比高帽拜登戴

拜登好撚開心
吹奏拜登覺得有d 嘔心,不過佢當初無信美國警告的確係有d 柒

其實如果當初信o左, 又可以做到乜o野?
有機會令俄軍第一日推得慢好多
開戰咁耐,見到飛行網站圍繞住烏同白俄外圍嘅偵察機越嚟越多而且乜國都有出到,應該可以做到即時精確敵軍佈置分析比烏做部署,呢個亦都應該係佢地佔優嘅因素,美國嘅精確地圖其實都有用嘅但只限導彈部署同軍隊集結整裝時用,但遇到係機械化兵行動時,都係偵探機情報實時好多
->根本俄羅斯就無可能 plan 到正常嘅持久戰出嚟
that's the point. 咁既軍部, 點打贏仗?
小國被人蝦到, 烏克蘭好大下.
所以就支撐返內部流出個 point
軍部冇諗住打
普京突然話打
#218 我都提過。當海軍唔同陸軍,好多都係見過世面,真係識軍事的人。海軍指揮部睇到陸軍打到咁柒隨時輸,比著我係海軍指揮官都淆啦。依家hea住做,故意避開哂狂轟濫炸民居,扮唔小心打失佐,將來敗戰軍事審判時,最少可以避受戰爭罪行刑責,保存黑海艦隊元氣。
侵侵偷笑緊.
不過民主黨嗰班實當睇唔到.
其實佢都OK靚仔.
當初全世界都以為普京係做戲
睇到都唔代表會愛上共和黨嘅
唔係全世界得澤仔一個覺得俄唔會打咩?
仲周圍同人講
有時都幾迷惑, 啲美國人不論左膠定係右膠,
個思考方法都非常不可思議. 明明住喺文明世界,
但睇野既角度可以咁超現實, 咁理想主義.

又或者, 真係我地香港人太工利, 太商業社會?
但係, 美國又何嘗唔係? 唔明.
德國送既問題貨係前東德既蘇制肩托式防空彈
一早過期
但同時送既鐵拳系列反裝甲飛彈好正常
冇例子好難討論
嗰兩艘光榮級火力明明好猛
反而 如果佢俄軍一味玩邊界集結唔入烏又會有什麼既結果?

玩當地露營打下卡過一日
其實想知批S300點樣ship入去,俄軍執行力係唔係真係低到就算衛星睇到都打唔到
香港可否加入?
睇時序啦, 當初大家以為會打仗, 但後來拖下拖下,
又冬奧又哈薩克示威, 拖到2月中, 大家覺得戰爭時機已過,
俄國喺度咁耐都無打, 似係想嚇下人make deal, 點知真係打.

同埋, 個戰爭規模大家都判錯, 早期佢駐軍喺烏東嗰邊,
人地以為佢係想俾烏東獨立, 早期係無諗過佢想入侵基輔.
當初拜登話小規模入侵無問題, 你反向推測就明,
美國早期係研判俄佬係想搞烏東, 認為攻基輔機會不大.
直到美國放風聲話俄國駐軍白俄, 啲人都仲係半信半疑,
唔止烏克蘭唔信, 其他人都有話普京係空城計,
以為普京只係想加碼make deal, 點知真係打.

阿侵自己都話自己估錯左, 無諗過普京咁無理智.
左膠話澤仔唔接受談判, 右膠撐普京.

wtf?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞