[親生仔] Google Pixel 討論區 (78)P6再苦等更新

1001 回覆
9 Like 4 Dislike

Google Pixel系列行貨問題
Google現階段未有對外公佈香港行貨消息, 各位有興趣巴打, 請自行尋找渠道購買。

Google Pixel 4 / 4XL Motion Sense
因地區問題 , 香港暫時用不到 , 有需要請自行root機開啟 , 承擔風險

Google Pixel 6 / 6 PRO VOLTE / 5G
用唔到, 除非你ROOT機

實用連結:
Factory Images for Pixel/Nexus Devices: (需要 Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/images

OTA Images for Pixel/Nexus Devices (不需要Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/ota

Mon貼報告 & 拎機溫馨提示:拎機開箱一定要拍片(出事時同CS嘈可能有用)

12月更新後mon貼報告(集思廣益,引用回覆講下你用緊嗰個牌子)

夾到指紋
1. Hoda UV貼
2. ASPRO UV貼
3. Spigen Neoflex 軟貼
4. 犀牛軟貼
5. Devilcase 電競霧面
6. 寶狼 UV貼 參考成功率: 6/10 -> "重新set過幾次"後有 9/10, 可能要大力少少

夾唔到指紋
1. Aircase UV貼 參考成功率: 3/10
新po留名

轉左P6 幾日,開心使用中,目前冇遇到咩bug
個電都算襟用,朝早9點用到夜晚10點都仲有30%
flash image 一定冇晒
但退beta 更新做stable 應該唔會掛
我pixel 3 都係咁上 一係做咗backup先
有咩冬瓜豆腐都可以recovery

但好似join beta嗰陣
佢個TNC係話會清除所有使用者資料
然後back up都有機會會corrupted
所以而家進退兩難
6pro用6-7粒鐘就冇曬電(唔打機 睇片時間‹1hr)
佢個adaptive battery感覺上冇p4xl咁好
唔知關唔關粒U事
以前更新完一個星期啲電量就會開始stable
而家6pro間唔中待機都冇咗幾%
用心做A系列
用緊3XL 之前咁耐都冇入過野入電腦
而家想BACKUP但係發現連USB只係充到電
想請教下有冇CHING知點解決
連咗usb之後會有個notification
禁落去會有得俾咗揀connection preference

揀番file transfer
應該係咁
張圖上網搵
我都GOOGLE左試過但係唔得
CONTROLLED BY個PART唔見有得簡唔知關唔關事

BTW THANKS CHING
我係連左冇NOTIFICATION
試下連咗之後喺settings search usb睇下有冇?

開發人員選項個到較左都唔得🥲
USB debug開咗?
尋日更新左部3A
返回桌面果時 多左個動畫效果縮放個app

點樣熄左個動畫效果佢
不如試下換過條線/插第二部機試試。
條USB 線/port 有問題
換線/port 再試下喇
開左Debug mode會有option
唔知old news左未
lock screen 個大鐘依加變做optional 喇終於
lm
只可以等到出咗 stable, 部機由 beta up 上 stable 後
呢個時候就可以退出 Beta , 就唔會清 data
入開發人員選項睇睇 我熄曬動畫
我本身已經係
試過開左再熄番都唔得
呢個似乎係第二樣野
開左都唔得
試過都唔得 想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞