美劇集中討論區(60) My Brilliant Friend S3 |Inventing Anna |KE S4

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
估唔到睇到個人咁心酸
未開套劇前都冇諗過呢個題材會啱睇
結果追到好投入

2023有掛應該
fx/hulu 好難講就算有都應該冇咁快
套戲如果睇完share下太多野追唔切
啱啱先睇完dropout ep3
咁依家鳩左兩集,佢又殺返人
下集可能開始有action
有無留意呢套
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Daughter_(film)
Maggie Gyllenhaal acquired the film rights to the Elena Ferrante novel in October 2018

好似話親自寫信比佢
有個練法係,全速跑100米->行返轉頭->loop
頭先我試下hiit,做到一半頭暈想嘔
平時做得晒半個鐘,嚴重退化
話咁快,唔夠一個禮拜,又要返工
呢套我睇左
睇完講唔出咩大道理但覺得都未至於好伏
佢地去海邊傾計果場戲好撚正
拎返細個睇海單野黎講
估唔到elena咁小氣,仲小氣過我

定係我本身誤會左d咩
義大利小說家費蘭特在2011年到2014年間,出版了被稱為「那不勒斯四部曲」的四本書,其中第一本就是《我的天才女友》。「那不勒斯四部曲」描寫1950年代開始,莉拉和埃萊娜這兩名出身那不勒斯貧民社區的女孩之間長達半個世紀亦友亦敵的情誼,被國外書評評價為「難得一見的史詩之作」。

《我的天才女友》講述的是莉拉和埃萊娜的少女時期。莉拉聰明美麗,學習能力很強,但是家人卻逼她到修鞋店工作;有機會繼續求學的埃萊娜則暗暗嫉妒莉拉的聰慧美麗,每每因為與莉拉競爭落敗而感到失落。十六歲的莉拉決定結婚,但是卻在婚宴上發現丈夫不忠;埃萊娜則對於前途感到茫然⋯⋯

HBO在2018年把《我的天才女友》拍成八集電視劇。除了真實還原1950年代的那不勒斯,細膩呈現費蘭特在書中描寫的場景,英國作曲家馬克斯‧李希特根據自己過去的作品,仔細挑選出貼合劇情編排的配樂,更是《我的天才女友》在2018年十一月開播以來廣受歡迎的原因之一。
oh....我都估到
我睇個班底,怕美國味太濃
中年elena好似有客串
睇完都冇留意有佢
同埋佢地返去舊區果part都睇到好感觸
elena落街又見返細個flashback

誤會咩get唔到
有冇得輪流返/WFH?
未好返哂就做玩命喎
今集EP3聽聞有少少睇頭

美劇集中討論區(61) Winning Time | The Dropout | KE Final | MBF S3
https://lih.kg/2915449
licorice pizza屌得過
我最鍾意睇呢種
前夫同老豆當佢死左
無,唔想佢地反面姐
本身無諗咁多,諗住真係BFF
未問,到時先算,應該都無
呢排見group chat嘈緊交
好似好多drama
what a clown show
係屋企試下水溫先
如果行山有事,要人救都麻煩
都係抖多個禮拜再試下
我平時有睇埋下集預告
下集應該ok
speaking of love story
12法國女人
籃球
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞