〔逃脫9〕請選擇目的地:

1001 回覆
142 Like 4 Dislike
多謝你咁忙仲同我地癲
其實都係,ching0嘅暴力路線未必係最佳解
我地可能有野可以喺中間做
但時間唔多就真嘅
Btw 我終於甩P投個靚票先
A. 其實佢個狀態一直都差唔多,只係我地冇膽問,琴晚佢呢個反應都唔係好出奇,廢事問A

B. 擺明就係要落去,佢最多都係答晦氣說話

C. 推呢個,可以知道佢心底仲係咪想反抗,想改變佢即將面對嘅命運,同埋我地表明自己仲努力想離開,可能佢會再比D有用資訊幫我地

D. 感覺都係會應晦氣說話,佢睇落真係冇想講

E. 呢個我都想揀想慰問下佢,聽佢講下呢一刻嘅心情,郭倫應該都當我地係frd掛

結論我揀C, 次選E
A. 「昨晚......你怎麼了?」
有可能有資訊性野,但未有多
B. 「你還下去禮堂嗎?」
引佢講悔氣說話,無意思
C. 「你想離開嗎?」
佢一心領死,問黎無意思
D. 「你沒有話想說嗎?」
聽下遺言睇下有無資訊性野
E. 「你還好嗎?」
都係講悔氣說話

今話有d拖
所以揀C
就算無左嘴,一樣可以點頭回答C
就好似金毛所講 多個隊友先得
樓主係咪見我地就死 拖下故唔咁快完
恭喜
有得揀先係老闆

A. 「昨晚......你怎麼了?」--> 感覺佢會唔知情,可能失去自我意識嘅最後階段
B. 「你還下去禮堂嗎?」--> 佢之前一路都做順民,而家喺佢角度都臨死做咩都冇用,佢根本唔會take risk
C. 「你想離開嗎?」--> 同上,感覺而家只係一句話唔會扭轉佢嘅心意。就算係都唔係第一句?但係我地同佢已經冇咩時間再講
D. 「你沒有話想說嗎?」--> 同意,應該係d晦氣或者洩氣說話啦
E. 「你還好嗎?」-->反而我會搏呢個,希望動之以情,睇下會唔會喚醒佢臨死嗰下嘅反抗意識

所以我會揀E
就算唔啱,臨死都關心下呢個朋友
真係好撚正
問佢:「仲跟唔跟我地走」
下文背景推敲對之後路線推進無幫助,可隨心skip

關於狼同無面人我有個推測,其實無面人就係狼
而當中大致分左三類:
1可以恢復為人類的
2不能恢復為人類的
3最新一代會將弱點改變的(according to 怪物的弱點)

列表中,1的是綠色的,
2的是橙色的,3是藍色的(紅色的是未肯定)
1類別的,我認為是日頭就係無面人,夜晚就係狼人
根據係幾乎無喺夜晚見到過無面人
而且文本描述係「可以恢復為人類的」
即係夜晚變狼人係不可控的,朝早先「可以恢復為人類」

另一個我相信全部無面人都係狼人嘅原因
就係因為佢地嘅怪力同埋捉埋主角嘅力度
同狼人一樣都係反抗唔到嘅
雖然主角公認弱雞,
但由其他學生都完全無諗過再對抗可得知
佢地都反抗唔到無面人

第三就係夜晚嘅狼群分佈
2/F文本描述想寫到好多狼咁
5/F日頭都無無面人嘅人手巡邏,但夜晚有狼去巡
證明左日頭無面人為左灌精儀式集中左喺禮堂
所以無咁多人手守/巡哂成間學校
但夜晚變哂狼就可以

2的就係因為「不能恢復為人類」
所以日頭要搵地方哩埋
班房有學生,所以要哩去啲特別室/廁所
不過點解要哩埋原因不詳

3就係白袍人
我認為係新一代狼人除左弱點曉變位置
仲日夜都識變身,功能最強自然係最大粒嘅管理層

Day3偷聽後台嘅應該就係轉化為2的

潑水聲。愈來愈大,好像有些東西拍打水面。慢慢靜下來。「嗚...嗚嗚.......」噠噠.....一組沉重的腳步聲慢慢遠去,另一組步法碎而凌亂。

Day4直入後台小空間嘅應該就係轉化做1的

內裡有一個小空間,橫躺著一個人。他的半個嘴角消失了。

由此可見轉化都係喺禮堂後台發生
轉化過程/新生後嘅狼/無面人似乎都好脆弱
所以需要喺禮堂後台,而且都有白袍佬睇實,
呢個都係Day4嘅時候白袍佬見到主角闖入去咁嬲,
因為呢個儀式係不可被干涉嘅
(同埋唔知點解禮堂啲無面人偷懶唔見哂,
好似Day3咁偷聽都有個無面人喺後面mark住,
如果想入去應該會俾佢阻止而唔到白袍佬阻止主角)

日頭餵精,夜晚監視睡眠時間
除左防止作反,都好有農場養高級牲畜嘅感覺

至於狼嘅撲殺原則,我認為係根據地點>時間咁考慮

如果係特別室,都會直接撲殺
如果係特別室以外(班房/廁所)
會交你俾糾察帶落去吞精(Day4嘅情況)
而吞精係介乎於09:00-18:00之間
(Day3都係先13:00後先俾人捉落去吞精)

而18:00後無得吞精,直接撲殺
(撲殺係講緊對主角,
其他學生應該係折磨但唔會殺)(雖然佢地都真係無殺到主角)

學校唯一真正死亡應該係審判裁定要被吃
所以自殺(2A)係不被允許嘅
審判嘅時間(即班房顯示屏更新嘅時間)
個人覺得同轉化成邊類型嘅狼人相關,但數據太少估計唔到
一諗到可能係最後一次同倫對話,個心就戚住戚住。

畢竟響呢個吃人的世界,能夠有人性地與人相處,係好難得嘅事。能夠叫出對方的名字、能夠認出對方嘅樣子、能夠互相真誠地對話。

響呢一刻,我感性地選了E。

「你還好嗎?」
BC 一樣
D 我估會講「還有甚麼可以說的?我都已經沒有時間了」
E=A 或者拎轉頭jump scare
關於上面綠色嗰段。
5樓廁所被捉,無面人日頭都係會巡學校捉人。

喱埋,可以解釋為唔可以俾狼攻擊「家畜」,因為首要係去吞精養殖產品。
係喎 miss咗遺言 感謝文雀巴
我都係咁諗
既然冇一個好明確會有用嘅問題
設身處地咁諗嘅話
如果我係雀我就會問阿倫呢句
一日冇追po 終於live咗
剩餘時間好緊逼
其實有無人知道點解學校開頭會有狼人先?係老師的突然變左怪物?同埋如果學生變哂狼人/死哂 咁跟住又點?個生態系統無左咁狼人都生存唔到落去
今日仲有冇

加咗post數同出現特殊劇情回合
有個小發現係
調整咗Day 5之後
上晝嘅回合數算係幾穩定
首先應該唔會有學生變哂狼人 因為見2A裏面個女學生有九日就知佢應該keep住有新生
但開頭點解會有狼人就鳩估係因為白袍佬做嘅實驗而出嚟嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞