〔逃脫9〕請選擇目的地:

1001 回覆
142 Like 4 Dislike
我算係冒險派掛
留親言都長文同分析,我只可以講保守唔係問題,問題係太過保守,我反而覺得個下唔同佢傾計先係唔理性嘅表現,就算明知係個個時間個個地方係郭倫,因為驚佢有可能唔係郭倫,驚作者刻劃出嘅恐怖,驚1800後嘅四處出沒嘅狼人,未有嗚聲,單單作者再問你一句‘你真係要同佢傾計?’就嚇怕咗,未免就太過保守。

以上係我嘅睇法
多謝你分享(終於有人)
我玩親呢類game都係算保守,除非擺明可以以細搏大,唔係既話都係跟主線行。
作者設定既題示,就係題你跟住就可以行到作者設定既主線,從而爆機。只要偏離左,或者加入玩家大量個人聯想/感情就會同爆機越行越遠。即係同game over越黎越近。
呢隻game,一開始已經講到明,冇得load冇得restart,其實已經叫大家唔好亂搏。
搏都要有理性,有勇無謀=赤裸送頭,每一個勇士都係要著好件裝先上戰場架
作者描寫得恐怖,其實我會驚,因為佢可以暗示緊有危險,而唔理/留意唔到呢類提示既結果我地已經試得多
另外,唔多冒險派嘅人出聲可能都因為每次想做冒險嘅提議都會俾人屌或者無視,直到而家啲人仲屌緊後台扣3血嘅事。同時間因為得返3血,冒險派嘅人點會仲出嚟講冒險嘢,大家都知主角除時都拉柴,邊有人仲會衝出嚟柒,唔驚俾人屌咩

我覺得玩到呢個地步大家都有責任,你真係要屌去後台好錯咩?係扣咗3血,但係拎到無面人同呢間學校嘅情報資訊喎,咁係咪真係冇用先?
要屌不如屌埋跳樓梯舞,上上落落哂時間,一開波唔試下開門,走入實驗室俾人打,死都要探乜都冇嘅安全房,出咗事就亂咁走等等

之前啲嘢做咗就係做咗,大家投出嚟冇乜好屌,我有時都心諗屌都冇怪你地驚乜春,但係都想玩返好隻驚。屌來屌去冇意思,得一言堂講嘢只會睇唔到另外嘅方向意見,理性思考,心要熱腦要冷靜,做法唔完美但係可接受咖嘛
唔好再互屌啦 大家都係玩驚嘅一份子
冒險還冒險
要冒險得有價值
4樓玩到依家都未睇
連續幾晚沖涼唔敢望鏡
同意,同大家交流點玩係好有樂趣,我都覺,亦都相信頭腦發育正常既人都係咁諗。
要繼續交流就要隻game繼續,最尾一齊分享個成果,好似樓主勇者故咁話,個故係大家既。
偏偏,淨低果D人會以引戰搞破壞為樂,玩爛個故就最開心。都正常既。
其實明做所有嘢都始終都有風險
我地做嘅嘢都係跟作者設定去做,我地都係同一方向,係做法唔同,有明顯危險有嗚聲我地都會揀避。
但係傾個計都唔算有勇無謀啫

如果你話作者描寫恐怖=暗示有危險 我就唔多同意
5樓冇人,寫到氣氛好不詳,最後真係冇人
廁所見鬼,原來係金毛
就連一開始啲人望我地後面但係乜都冇
都講到好恐怖,作者刻畫氣氛幾勁
如果係恐佈,我地係咪就唔睇先?
所以我真係唔明,點解啲大恐怖位你地唔驚,呢啲細位反而要驚?
呢啲嘢真係冇得講,係我角度就太保守,我地因為保守而miss嘅回合同資訊都好多
雖然而家個情況好慘烈,但係仲可以繼續玩,仲團結到冒險派保守D
樓主係文人,佢講故就係好似一張捲埋左既神秘捲軸慢慢打開咁,去到適當既時機就會有佢想講既資訊同故事(睇過勇者故就知),而我個人覺得,係都要chok下最後有D咩係需要付出冇必要既代價,所以我先支持順序玩
同意,你講D野我好多都同意。
一單還一單,見金毛係值得做既,我見樓主層層都有放廁所就知點都會有D野係入面,見果下恐怖但冇危險提示。
同郭倫傾偈我就勉強ok,驚唔係驚恐怖而係驚有怪(sor冇講得好清楚),最驚係2A血案咁,冇訓教出事,又或者佢飲得多夜晚亂黎。同埋個人覺得唔會有太多料攞到,傾完咪又係做主線?咁不如聽朝起身傾好過。
另外好奇想問下你所講既大恐怖位係邊?
對於有冇怪,我嘅睇法係咁
個個環境最唔驚應該係外面有怪,最驚應該係個條友唔係郭倫
外面有怪,會有提示有嗚聲,真係出怪我地先瞓覺都得,並唔需要急於一時。
2A血案佢大可能係發癲自殺,理由我之前有講過
夜晚傾計個重點其實並唔係攞料而係趕進度,個目的其實係俾大家快快了結咗心願同郭倫傾計,就算第二日拉佢成團都易啲
而家嘅缺點就係,我地需要浪費多餘時間俾郭倫,當然你可以講我地要避風記
如果咁講,咁點解唔驚風記聽到我地講嘢捉我地落去?
我發現大家係冇諗過呢個問題
廁所,5樓呢啲唔提
講啲大伏位 有次走佬唔知點解會走佬去3D交叉位俾人捉。
圖書館個個位未摸狐獴之前其實都幾恐怖
係,我題2A血案唔係驚被殺,而係整癲佢果件事如果發生係主角身上一定大鑊。(起碼可能又比人捉落禮堂要行過)
我唔知點解係都要同郭倫傾計多左呢個進度,佢已經unlock左金毛出黎,容許我咁講,冇咩價值,咩道具都冇拉隊係難上加難。肯定要做既主線已經好趕,以我理解同佢farewell係過多個人感情。
而於避11:00風紀,直衝天台根本就冇呢個問題
又係,講開都幾多
3D果下我仲係CDROM,見到都唔係好爽
利:尊重大家揀左farewell,照玩冇難度
最後farewell又唔一定冇用嘅
雖然郭倫早我哋一日,但始終都係難得嘅人
雖然趕時間,但文宣拉人入隊我覺得都係要贏其中一樣必須要做嘅事,而郭倫最熟自然就拉佢入隊先
我咁諗,多個人多份力量,用一兩回合試一試都值得嘅
理解,亦都唔介意一試,只係有少少擔心時間問題,因為用兩三個回合試完就要驚上上下樓撞風紀,除非等到11:00,咁就已經5回合喇
唔抱太大幻想原因:1)佢唔多想講野。2)樓上搵過,佢真人幫緊「學校」做野
大致認同過去係過去,未來係未來
不過頭果段就睇情況啦
如果有理據說服到係要冒險嘅,
但純粹只係「入得黎點解要出返去」「出出入入有乜為」「低風險都死架啦不如all in啦」etc就
得返3滴血,無埋就完驚,冒險成本係高嘅,正因為咁樣所以先要更有理由先會選擇做冒險嘅行為

當然有時搏完真係有得著嘅,好似5樓見金毛仔都係始料不及,對話內容都令到成個世界觀清晰哂同令大家唔再迷戀搵金毛仔不過有得有失,亦因為咁令到個推進困難左(俾人捉落去吞左精、無哂電入唔到圖書館、天台本身係下一步可見目的地但無得即刻上去)
我會咁睇件事:說穿了其實大部分人心底都明白返去搵郭倫係出於感情多過覺得佢仲會比到好多有用資訊

亦都正因為咁,所以一但出現疑惑,可能個RISK講緊只係10%,大家都會覺得「咁不如瞓覺算數啦」

其實唔一定係"唔敢搏",而係覺得成件事"唔值得搏",或者咁樣詮釋會唔會可以解到你覺得大家喺細恐怖位VS大恐怖位上嘅分歧?

利申:我就真細膽嘅,所以恐怖位不論大小都多數揀保守選項
其實原本我地係咪可以招攬到好多隊友
甚至乎 呢度每一個吞精嘅學生都可以成為隊友
思考方向雷同,但我係諗郭倫都有古怪
第二朝應該會自己消失
所以由佢怪怪地開始已經放棄再同佢傾計
有人講過吞精狀態影響行動我都覺得係
但正因為咁所以要避糾察就要早啲去3a
補充返,見金毛果下我其實真係想慳住舊電睇書先,的確係意外收穫。
入埋音樂室,又係黑,我開始覺得好多房都要用電,同埋天台etc會有勁多電補給
我記得係因為果時喺2b發現紙條同個窿
所以大圍估計交叉係反抗軍資源位置
再加上無乜其他地點嘅偏好
去到就算最尾俾人捉都有情報/道具上手
都係果時大家先開始轉方向懷疑啲交叉係埋伏
果時咁諗返其實都正路嘅

圖書館果個位睇佢描述我已經相信左係貓黎
所以果斷投去摸佢
郭倫果part +1
入3A避,話唔定直上天台都得,只要未 11:00 /5 round ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞