[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
另外我都想識畫畫朋友交流下
我電繪都係半新手
大師們可以pm我
貼下自己啲畫先
想問下畫側面既時候 點定2雙眼中間既距離同 眼到耳既距離
睇左d片見佢地好似隨手打個十字就定左
但我次次都畫到好怪
https://youtu.be/W9_ac4-zHFQ
類似咁樣打十字
如果我正面眼之間都係1隻眼既距離 姐係1:1:1 咁37面應該點預個比例
https://youtu.be/wAOldLWIDSM

可以睇一睇上面先。

仲有可以畫個正方體框着粒波嚟分清楚粒波嘅正面同側面。例如想37面嘅話就畫個37面嘅盒出嚟先,再響入面畫個圓,咁中線就會係正面嗰面嘅中間位。眼嘅位都可以用嗰面嚟預到。
Day3 左手咪哭
好啦唔玩嘢正經番啲咁畫
非慣用手畫五分鐘左右已經開始手指痛
起步階段練習線條先,跟住開始學下細化
希望可以慢慢練到雙開
佢呢種畫眼法
上色就好似化妝咁,有眼線、眼影、高光,個曈孔就邊緣模糊化,對比主流日系眼,佢少左"實線",比較寫實
雖然係厚塗嘅上色風格,但係形狀同埋曈孔複數高光依然係日式Style
可唔可以問下點解你會想練非慣用手
萬一冇咗右手至少仲有左手
你搞到我都想練
但我隻非慣用手嘅唔協調程度係連直線都畫唔到
類似hana眼教學…
不過一定似唔足本家十成,小弟都只係small potato
希望多少俾到各位參考價值

開新圖層上瞳孔底色 +模糊邊緣

瞳孔深淺上色

眼周皮膚陰影 (唔係好識描述呢part+唔記得cap圖)

下眼睫毛細化

加臥蠶

鎖定眼線稿圖層,然後染深啡色,眼角同下眼瞼染鮮橙紅色

高光+加一啲白色睫毛,做返個厚度同立體感

合拼全部圖層
細化同順便畫返條眉毛

色彩平衡 調色
完成
多啲9畫
你可唔可以示範下
見到
我慢慢睇下
謝謝
佢有啲好複雜嘅反光
巴你好勁
你有無中意邊個畫師?

除左台灣hana
我都中意大陸腳膠畫師atdan
日本藤原

可唔可以貼你啲畫睇
我想要一個師傅

多謝大大 畫到啦
不過好似打開左另一個世界
要重新再學咁
唔好玩啦師傅我都想有大大教
自己圖唔放了..有唔少畫畫friend成日上連登,想減低自爆機率
我想繼續係連登做癲佬9up吖
整體風格我鍾意一啲比較平面色塊嘅圖
お村ヴィレッジ、丸紅茜 etc…
畫人嘅話最近鍾意お久しぶり、はなぶしKungfu piggy、博
大陸畫師好多都係腳膠呢位大師畫嘅裸足都好正
https://www.pixiv.net/users/2668318
你應該係鍾意啲彩度高,背景內容好豐富嘅圖
都好考驗基本功同對事物嘅知識量(畫背景嘅時候),尤其是色彩同透視
如果想畫得更專業級,可以上下相關嘅理論課,學下個原理,例如k大啲課程
救命成日quote到條教學水蛇春咁長⋯
靚呀~尤其是個高光,加油呀!
連登邊有PM
係咩
巴打好知我心

k大即係邊度??
琴日塊電繪板終於送到,等咗好耐
可以開始學電繪

試畫咗一晚,發覺唔係好適應
因為係直接畫落塊板,手側貼住個mon畫果陣,啲手汗有時會啜着好難郁
落筆同運筆都唔太暢順
另外唔知係咪因為塊板係傾斜
有時畫嗰陣會不自覺用咗手腕畫
好驚練壞手勢

不過電繪真係好有趣,好多嘢要學
得唔得講下 點解手腕畫
就會畫壞手勢
好詳細,謝謝
請問各位清平時畫嘢係咩坐姿/張枱幾高
應該係我坐得衰 呢排畫多咗條腰就開始扭計
突然搵倒呢個畫畫post
感覺好好,喺呢個討論好易搵倒畫畫嘅動力
呢邊都放一放自己近期畫嘅作品先

獻醜了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞