[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
臨摹=對住張圖係第二張紙上面畫
描圖=直接係張圖上面畫
兩者練既野係唔一樣,如果唔用個腦去思考點畫,臨摹一樣係無用
日系既教學好多都會教新手描圖,因為日系動畫講求細微既調節
一劃劃長D,一畫畫高D,個感覺都會唔一樣。當然你唔思考剩係描住畫都係無用
你可以照著本書既圖描左一次先,然後再描一次但係調節D五官比例位置
你就會明點解人地會建議你描圖而唔係臨募
請問有冇巴打用clip畫布上同輸出做jpg會有色差問題?

左邊係clip畫布,右邊係畫完儲做jpg檔
左邊明顯對腳飽和度高啲,衫偏紅,水手領偏紫,頭髮偏紅
左邊明顯對腳飽和度低啲,衫偏黃,水手領偏藍,頭髮偏黃

我上網跟人哋方法,色彩設定檔已經轉成sRGB IEC61966-2.1
但重係有色差 (本身問題更嚴重)
有冇其他巴打有同樣問題?我用mac版
好的
希望每日都keep到抽1個鐘時間練習
Thx 巴打
想買本黎睇下( ebook)

但發覺要買都幾麻煩下

有咩途徑可以簡單d買
amazon jp 鎖區 買唔到
你唔係香港我SET香港區可以DL到DEMO
但係呢本完美初學者向,有D基礎既可以唔洗買
利伸買完唔係好用得著
係香港 , amazon jp ebook 會鎖區 買唔到

你用jp apple book 買?
係,但係APPLE BOOK通常無折
你係香港?

如果係既話 申請完 jp apple id
之後點俾錢?
係香港,我用AEON JCB CARD比錢
唔係輸出有問題
而係唔知點解MAC版CLIP打開既圖像彩度會提高左
就算我IPAD畫完,丟入MAC睇係無色差
但係用CLIP開彩度就會唔同左
都唔知做乜鳩
我舊機(mac)都係咁
一export就飽和度高咗
換咗部win機之後冇咗個問題
去左booklive jp 到買 56蚊 (新會員)

內容ok啦 適合新手
thx, 唯有唔用clip
咁幾抵喎不過我習慣左用APPLE BOOK
Day1左手 咪哭
新畫一張又卡住係線稿
無限loop
點解呀
知道自己邊個位畫錯
但是唔知點改
一直改一直錯
Day2左手 都係咪哭
留名
又棄一張
去練習算了

好似差啲嘢咁
hello 請問有無人識有個台灣畫師叫say Hana

請問有無人識佢個種眼畫法??

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞