[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
hi 我都貼下
早排狂畫 呢排懶左

因為開始摸索唔到
我有一個好中意嘅畫師我睇佢畫畫過程
見到佢同我好唔同
例如一般人上線先
佢係上哂色先慢慢描線
完全唔同
但好多好叻嘅人又真係好似上色先
好亂
唔知應唔應該改變自己
唔需要因為覺得用邊種方法會叻啲邊種方法會蠢啲

最緊要係出到嚟靚 就唔會有人質疑
同埋根本都冇分別

最緊要適合自己嘅方法
仲有一點
我發現而家啲畫唔洗理物理知識
即係光暗可以亂黎
但出黎又靚 吹佢唔帳
我本來係學素描出身
好唔習慣
用返素描理論加光暗返而覺得怪
係咪即係你嘅光影其實係錯咗
所以先會覺得怪

其實作品睇上去合理就OK 㗎啦
唔係
日本動漫向既畫不嬲以「美感」擺第一
就連新海誠呢D大師都會為左畫面靚而整不合理光源
只係香港美術教法一直都係學生畫「正確」既野
所以好多學美術既人畫日系都畫到不倫不類(嘴賤)
改變真係無問題
以前日本插畫都係上完線稿先上顏色草圖
而家主流係線草圖,顏色草圖再到線稿
個世界一直都變緊,但你要知道每件事有乜作用先
上色優先係可以決定到角色既輪廓
同埋容易掌握形狀
如果你乜都唔知走去改
學唔到野
係啵 無留意係講緊光影自隊
巴打你覺得pro16個mon size夠唔夠大,好唔好用?
我未用過有mon嘅畫板,考慮緊買pro16定pro24
雖然16"已經大過我部notebook,但硬係覺得有mon嘅畫板大啲更好
https://wacom.animazu.hk
入面有個地址,16同24都有得試
想買PRO24留意返,PRO24出左2年多,隨時出新款
上色真係要好耐

留名
之前一直用左3年cintiq 16用慣左
16夠用, 而且我張枱細可以留返個位比keyboard
btw pro部機左上角mon好撚熱
冬天暖手用
如果高炒見到個頭頂同埋啱透視嘅話就應該係左邊斜嗰個啱啲嘅,可以睇吓下面兩條片拎吓方向。

https://youtu.be/j2LioTVVf-0
https://youtu.be/KbKTiGSRHig
Twitter Shadowban
最近的起心肝,買左procreate
暫時睇緊Rokku小鎖既教學,想問下有無咩channel推薦?

好震驚有咁多方便既筆刷,終於明點解D人畫頭髮快到癲
暫時起稿用6B,但勾線、上色個D仲迷緊...
睇小鎖會學壞手勢建議唔好睇
想問有冇其他channel推介?
你係指佢打光、上陰影既方法?
其實我都唔識畫,如果可以有佢成品咁靚,都唔理正唔正宗了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞