[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
睇左上邊個 二次元 本地yt未

直頭講左 距離幾cm

照哂佢咁畫 點都有8成似
咁我覺得有兩個解決方法嘅方向
一係你就改到準為止
同埋要俾個限期自己
例如呢一張最多放幾多個時間落去

一係就調整自己心理
學嘢永遠都冇一步登天
前半段時間係會比較辛苦
但係你試多幾次之後就會進步好多㗎啦
我再講多少少
例如型準方面
你一開頭可以試吓用咗九宮格嘅方法去定位先
通常用呢個方法就會準好多

你習慣咗之後就可以試吓拎走九宮格

呢啲都係新手好容易上手嘅定位方法
多謝你,巴打
你係要調整自己心理
因為畫畫呢家嘢係永遠都唔會100%達到自己要求
想問下接日本委託係唔係用paypal收錢
佢係pixiv直接pm委託
其實可唔可以叫佢直接俾hkd/usd
建議線條可以喺加閉塞
同埋兩條線交叉嘅位 可以試吓㗎少少連接
咁樣個線稿就會完整啲
呢啲連接嘅位

我覺得你用呢種筆刷做線稿效果會冇咁好
因為感覺透明度太高 同埋冇粗幼
同埋如果厚塗嘅話
我會係最後將原本嘅線稿透明咗佢
直接再上多次
再用類似鉛筆嘅筆刷用返近似色上
咁樣效果好d
不過要睇吓你想係咩風格
每種處理都有少少唔同

如果漫畫嘅話線稿更加要凊潔
上面我話交叉位嗰啲 用喺漫畫嗰啲會好好用
你試吓研究吓用喺上面你白色嗰張女仔度
會好好多
水彩:

半厚

全厚

水彩呢我自己嘅流程就最簡單嘅
就直接起線稿
用顏色去切個光影出嚟
之後再用工具推開佢

細節位就用細尺寸嘅筆畫番上去
水彩線條都唔使好工整嘅
如果你係想扮返真實筆足嘅話

半厚通常都係線稿之後就填色 即係分返頭髮啊皮膚啊上咗基本顏色先
下一步我就通常用水彩筆去上光影 之後再用下鋼筆啊好多唔同嘅嘢撈埋一齊用

全厚就都係起咗線稿 底色 之後切光影出嚟
但係呢啲位就比較複雜好難用文字去講
總之都係最後用筆刷推開佢
但係通常最後我都會再用其他筆畫多次線稿
因為可以就住個色塊重新再調整大細力

大概係咁
如果你問我流程我自己係咁
其實有自己習慣嘅一套流程就會快
唔需要特別求速度
利申:神速 畫畫快過晒所有fd
至於靚唔靚就唔提
流程係差唔多但係入邊用到嘅技巧係好唔同
所以要睇吓你係邊種風格
係咁搵教程最後發現自己已成理論撚但係一筆都冇畫過
我是筆刷撚 , 真是用錢買個隻

買後先領悟 ,你缺既係技術 唔是筆刷

暫時得3套滿意 ,唔會再買住
係咁setup d gear,試software改setting試筆刷換筆試壓感
買cintiq買iPad買靚mon cal埋色
結果最後發現一支2B鉛筆練素描先係王道
點先可以做到每日出一張圖
我知呢邊 個個都是大師

呢句就俾d 未醒既人睇

以前冇思考過呢個問題 ,俾佢點一點 ,可以 稍為自己 理解一下 筆刷特性了

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞