[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
起筆收筆有勾通常係因為唔就手,你試下旋轉畫布揾個就手角度畫
都係唔得就放大畫布,用前臂嘅力畫唔好用手腕,用前臂會穩定啲

另外,唔好喺同一個位置重覆撩同一條線 (左下角嗰堆)
一條線如果唔夠長就放大畫布畫兩條線駁埋
想填滿一個區域就整齊啲排線
咁畫面先會乾淨
繼續都係每張兩個鐘左右
不過近期唔係好諗到畫啲咩好

YouTube 連結
https://youtu.be/lDHdSk6DFUM
記得打開CC繁體字幕

專為Procreate而設的鍵盤
還有提供Ios和ipad OS快捷鍵失靈的解決方法
如果幫到大家的話
請比like和分重還有就是訂閱小弟的Channel
謝謝各位
幫下啲俾人伏咗嘅朋友
港大小野貓身穿黑色緊身皮褸 盡顯驕人身材

指你畫嘅呢張圖
都練左一段時間

procreate 支6b鉛筆 都幾難掌握
細力就超淺色 太用力又畫得辛苦

點調先可以 唔太用力既情況下
又幼又深深地色
真 畫唔到想要嘅效果 但呢支起稿已經係最好
今晚試下 睇下有冇改善
試左了 改左壓力個個流 有改善 就算唔太用力 都見到筆跡
是咁的
希望用ipad畫畫既巴絲特別留意下
要間唔中抬下頭同做伸展
最近因為畫得耐斜方肌痛去左睇醫生
因為長期dum低頭頸椎退化
要比幾萬蚊去醫
仲要停畫幾個星期
真係好撚肉赤
LM
想問下你係日日畫?畫幾耐
好似隻手都唔可以懸空太耐,會有筋膜炎
前年(20年)大約一個星期8個鐘
舊年平均一個星期畫唔夠6個鐘
最近兩三個月每星期平均12個鐘(有架起部機)
19年左右畫得耐都會膊頭痛
應該早幾年就已經退化左,係最近先爆發出黎
可能係平日㩒電話太多再加最近畫野多左就惡化到要睇醫生
你小心呀
真係要小心啲
我前年失業個排日日係屋企畫畫
搞到自己手腕膊頭同埋斜方肌出事
舊年年尾直頭成個右背一郁就痛到麻痹
搞到要減時數同睇醫生先好番啲
Btw而家終於到眼同腦出事
畫得太長時間都係會頭暈
你保重呀
試下用手臂既力去畫線? 剩用手腕會出事
同埋個手抖修正一定要用 工具就係拎嚟用
畫線唔洗大大力 保持番輕手畫畫
健康最緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞