[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
我感覺到既係 下方是女仔眼

而你畫到似男仔眼
你試吓畫個圓形再想像佢係粒波之後,響上面畫眼睇吓。
有冇d畫畫班推介下 平時冇畫開 但以前讀書時期好鍾意跟住港漫畫 上堂素描下咁 想去學下素描或者油畫
呢度有幾多人有pixiv fantia 嘅ac
要平 一定係去工x會
關於頭髮方面, 有無ching 可以講解一下個方法
唔係太明啲曲線點樣黎

另外有無一啲
資深嘅畫室推介一下, 上網睇完覺得佢教得好快
想買huion 24 4K
前排沈迷玩skeb 洗左幾皮野發現畫畫做副業都好似幾好所以決定開始畫畫
自已本身0經驗 火柴人level 對住張白紙個腦係一片空白

識日文睇左好多YouTube 片特別係saitounaoki
但佢d片好似都係for 本身有畫開畫既人睇先有用
佢其中有條片係話3個月內跟佢個方法做就會變勁
係咪完全新手跟住做都有用?
話一黎就實戰 畫完之後對比下自己中意既畫師既作品
搵缺點之後淨係死練果一樣 練完再畫 再對比 無限loop 3個月

但我真係基本完成一幅畫既能力都無 就算完成到相信都係成幅畫都係缺點唔好話上色果d
果然係咪應該由畫擺左pose既火柴人開始練會好d ?

Btw 見到自己畫既人體比例就好想死,側身 / 身體有位係重疊既左pose 真係好撚難畫
新手試畫吓
學火柴人同埋箱人會唔會易啲上手。

側身or疊住嘅話嘅話我通常就學下面咁畫三個波整咗頭、胸、盤骨個前後關係先,再響上面畫箱,最後用圓柱加手同腳。

之前直接畫箱真係幾難諗,但係畫完3粒波之後有啲體積就易諗好多

幅畫差啲就難產

新手LM
IG: h4chidori.art
最近有望下 香港個d 短課程
1至4堂 千幾蚊 ,值唔值真係自己衡量
我都有睇香港個d 入門4堂2K 真心負擔唔黎
畫畫教學一律建議k大
有諗過報K大 不過已經開左課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞