[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
我記得嗰陣時上k大堂佢話
其實直線中間係可以有啲停頓位 咁樣會冇咁容易彎
見無人理你,我理下你啦
其本上用4隻色,深啡/土黃/黑/白
深啡:554/076/676
土黃/:744/552
用板: D色唔好溝定先
用紙:油多D水做透明
之前成日調個粗幼,成日一忽粗一忽幼
頭先從頭到尾用幼筆畫,畫好再係重點位加番粗
好似得得地直接超水準發揮
如果再深入D 前景既線粗,後景既線幼,距離感會再強D
終於畫完

你地畫個陣 d筆有冇用 防抖

用防抖會練壞手感?

今日開左防抖玩下 d線 畫到超靚
除非你諗住將來會用返實體工具,唔係點解唔用
工具就係用黎幫人進步
我開到100添呀,有時畫得唔好仲用埋曲線工具
D人係睇成品,無人會理你點畫
呢張畫到一半又棄左
永遠中途至見到有問題

發現到咩問題?

我都間中會棄畫,不過通常柒柒地都會夾硬用現有的技巧完成埋張畫等以後技術有進步再拎返出來檢討。
珍 呢幾日 越級挑戰 畫到想棄畫
右邊隻手骨架同透視都錯左
臉畫太寬(右邊突別明顯)
耳仔錯透視
條頸太長,衫的光影畫錯
要講重有好多
人體,背後,透視
呢3樣差唔多幅幅都會出事
最近想學下經營ig 想問下大家用開咩tag
呢堆問題我都有

其實覺得自己畫得柒但又可以講得出有咩問題已經好好,起碼之後可以針對返堆問題做改進。當然要追求進步的過程中係好漫長同艱難,我都經歷緊呢個階段要不停檢討自己,成日畫完出來都覺得成品成pat屎咁好頹。

最後,共勉之
畫完線稿 唔好急住上色
望清楚整體之後先上色 會唔會好d
首先講返我都係件畫渣 完全唔夠格教人個種

會唔會好左我唔敢講,但咁做最後反而可以省到時間,因為我之前唸著快手畫上上下色發現唔對路又改呢改路令到用的時間仲多過平時
我係畫畫新手
想問下大家如果想學畫日系漫畫 動畫呢類
有冇邊個youtube可以學到野
想由0開始練好基本功
唔該晒大家
你識唔識日文
N4only
可以既話,草圖>草上色>線稿>實際上色會好D
唔⋯⋯其實YOUTUBE上面教角色插畫會比教多
如果你係想學畫漫畫講故事既話,其實最好都係去日本讀漫畫學校(廢話)
如果你係想間中畫下日本動漫風既畫
我比較建議買D入門書再上YOUTUBE比較好
YOUTUBE上面教個D好多都係針對已經有一定基礎既教學黎
同埋如果你真係想學日風,我就唔建議你睇華文既教學⋯⋯
冇錯呀!!
我就係想學畫日本動漫風格既畫
唔洗真係畫漫畫講故事
有冇邊本入門書推介?
唔該晒巴打你
https://www.amazon.co.jp/制服女子キャラ-描き込みドリル-やとみ/dp/4800730252
我最近屎忽痕係APPLE BOOK買左呢本
我建議新手買ドリル系同出版年份新既教學書會好D
新手最好按住本書黎描圖會好D,買電子版直接CAP圖對住黎描
描圖既時候點解呢條線要咁畫,D五官比例同位置係咁,咁先會學到野
唔好剩係照住畫就算
唔該晒呀!即買電子版先
咁係咪姐係要好似臨摹咁?
定係應該另外分開咁畫
成日覺得直接對住佢條線黎畫好似會進步唔到
定係我有誤解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞