[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
lag係咪你電腦/畫板問題
利申6年csp冇lag過
應該咁講
我每次畫親大小小11xxx x 8xxx或者抱枕呢啲好大px 既野
就會lag到爆
用埋液化就含曬咁濟
相對地係sai 度開相同px 個問題無咁嚴重
巴打係邊度接案子
通常都係收到email/Twitter inbox/fb inbox 委托要求
各位ching 點樣keep到畫畫嘅熱誠
利申:畫畫好差,對畫畫有挫敗感
唔好從作品嘅好壞去獲取滿足感
而係享受當中嘅過程
你對你既畫有要求既話就會不斷向上
仲有畫到靚野既自我滿足感
同埋實驗完新畫法畫到出嚟既成功感
反正畫落去就唔單止要熱誠咁簡單
自我追求同成就都緊要
天性唔係將畫畫放第一

係鍾意既話 點都會自主去畫

,努力緊 將佢放係第一中
問題係我對自己要求好高
但能力上做唔好
又無方法令自己畫得好,之後放棄
前兩點我都係一樣
第三點比較緊要 呢點唔放畫出嚟俾人睇好難解決
因為自己通常睇唔出自己既作品有咩唔好
我都係俾人百屌成材咁頂硬上
直到而家都唔少野俾人屌而要改
降低要求,唔睇咁多大師作品
唔建議 有目標先有追求
有追求先有進步
能力既野練下練下就有 多定少 快定慢就同你有冇良師益友有關既
不過畫到十年左右 基本上都見得下人的
袁生:
袁生就
一千個都未必有一個
反而見唔少後生又勁既
資源多左 接觸又易左
見啲人學畫快過以前唔少
有無ching有畫室推薦一下
有冇作品 放上黎睇下 ,亦有冇導師既作品睇下

要對比下先知

見你對自己好高要求

轉畫室啦 ,感覺佢連教你最基礎 畫具特性都冇教 呃緊你錢 拖堂數咁

仲有冇成品睇下 , 圖中感覺唔到 落筆既輕重 下下都好粗線

由其雙眼 個張圖。

順手花時間睇下 第一條片既頻道 大把野學 手把手教你咁

拉最底 好多野教 ,理解完之後 跟佢上邊個d片畫。

仲有多d上 b站 小紅書 大把人無私教

我好確定佢地黎 香港教畫既話 ,直接掃走 d 呃飯食既人

https://youtu.be/fJmX8ANc5rw

https://youtu.be/hjKe7V3yTAA
我睇睇先,thx
以前都唔明 乜野好既作品 就算轉黑白 依然靚

睇左呢條片 終於明

http://b23.tv/hM4g2ti

最近都係喺度畫緊《命案》 嘅二創
以前唔識畫Q版,宜家好似有啲進步
小弟畫畫唔叻
但幾鐘意漫畫 所以偶然會搵啲漫畫臨摹下
Post 上黎提下自己出嚟做左幾年野
收工都可以鐘意就畫下
強貼留名!

暫時上色上好咗lokman
大師仲要啲時間摸索吓點上
每日夠堅持練習嘅話一定會有進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞