[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
小弟都係自學畫開 無上過堂咁滯
(除左上過一次k大透視 但上左兩三堂就無再上

我覺得俾錢上堂唔係唔得
但係好多野都唔係上堂就會學到
姐係咁 當我真係上完個透視堂啦
但係一畫上手既時候都無可能百分百應用的曬上堂啲野
畫畫既知識可以上堂睇畫學 但係最緊要既係審美同經驗 呢啲野書同上堂都係俾唔到你
不斷係自己既畫作中搵到缺點 之後改善 不斷重覆
之後就要再睇番你鐘意啲咩風格再去研究

利申:非專業人士 講既野唔一定啱 純粹分享心得
但係我想講佢個透視嘅課堂設計其實係如果你上晒嘅話其實係可以做到一張完整嘅場景圖包埋人物
你話冇可能百分百應用晒上堂嘅嘢咁唔係吸收問題咩所以啲人有時會過一段時間再上多一次堂

其實上堂就係有人幫你指路慳返撞板嘅時間
當然你自己都要思考
冇錯係吸收問題 一時間諗唔到個terms
可能我本身聽書麻麻地 鐘意落手畫多
但係我覺得聽完書都好 都要建立一套自己既審美觀出嚟
呢啲先係最緊要而且無人教到你既野
個問題就係唔係個個都可以建立到嗰樣嘢出嚟㗎嘛
例如你想畫一個場景
咁到底可以點做唔係嗰個人一開波就諗到
所以點解人哋個課程一開波就係教你畫方塊
同埋你有做佢啲功課其實都會開始明佢啲嘢想點
功課真係重點

咁其實做乜嘢都好條條大路通羅馬嘅
同埋真係最緊要係自己思考
人哋講咗啲知識出嚟你有冇處理過聽完就算都已經係兩回事
有冇圖睇下
唔該曬各位師兄嘅意見咁我練好抓型同立體嗰啲,平時畫嘅時候注意下人物比例同姿勢,希望浸到個sense出嚟
Lm 學野
啱啱開始學畫畫
幾好玩
之後個問題未解決到
瓶頸位好痛苦
有冇人買咗Rossdraws個bootcamp
有無啲youtube channel 會教一啲新手都聽得明, 學得到嘅教學

之前我上網睇啲教學, 愈學愈深, 睇到自己想放棄自我

同埋 你地學畫畫嘅時候係邊睇片邊學定係會搵畫師捉住你一手一腳學?
支持啦
完全初學者睇書會比較好,到你開始畫到個人仔比例正常,識打底色
再睇網上面個D都唔遲
YOUTUBE個D9成係比中高階者睇
上色部份唔錯 但個人既立體感 比例 透視角度 好似有D怪
尤其係線犒果陣 好亂
草稿>上色草稿>線稿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞