[畫畫JJ](10)吹水及技術交流區 歡迎想畫畫既巴絲打

642 回覆
10 Like 1 Dislike
佢基本功唔好 好多人都屌過佢連最基本啲概念都未搞清楚就開班
同埋之前被人踢爆講大話 話自己拎過個csp某個獎 但實際上只係優異獎定唔知咩
想問下其實應該係點上色?
每樣野都開新圖層,然後開阿爾法鎖定?
定每樣野都用筆圍邊先,然後上色咁
識唔識日文?比唔比得起錢上堂?
我而家先知
我自己係先開一個線稿圖層
再分曬part咁上底色
之後用圖層遮蓋上光影
識少少日文,比唔起錢
頭post個幾個channel都推薦
電繪狂 pin2D
想問下點解我procreate,畫出黎d線咁朦....望落好唔舒服
我用6b鉛筆/針筆都一樣
定關我開個個桌布清晰度既事??

同埋點解無一枝筆係好尖好幼...好多筆都畫唔到眼睫毛
可唔可以cap一cap圖出嚟望吓?
針筆應該都夠尖夠幼㗎bo ,再唔係畫完之後用擦膠擦尖佢
一拉放大d,黑色就會好朦
明明以前用隻叫向量筆刷?放到點大都好清
針筆調到最細都仲係唔太滿意
同埋之前好似有巴打話先填色塊,再起稿?
因為我成日起到比例柒哂,岩岩無聊試下,又好似真係容易把握d
利申:上圖右邊個種,但未較返淺色畫線稿
係 satou naoki 既舊片都有講過
如果無把握畫到個形就上色先
Procreate因為係raster base而唔係vector base,所以放大起格係正常嘅。唯有加大塊畫布或者畫大啲個人,就咁睇唔起格就ok。

咁?
さいとうなおき(上面有講)
ディープブリザード
さんぱち
有緣係pixiv見到樓主作品,想請教吓各位係咪自學㗎,最近啱啱先學畫畫唔知除咗youtube嗰啲教學之外有無必要俾錢上堂(好似K大個啲)?
大部份應該都係自學
6分努力,4分悟性
我覺得唔需要比錢啦,youtube d教學夠一個初學者變到好勁
哇今日先知procreate有d外掛筆刷
可以成個人既結構出哂黎
因為我只係想幫老婆畫畫,呢樣真係幫好多
唉上色上到屎咁....好多功能唔識用
咩透明感光感,離我仲有好遠距離...
可唔可以請教埋個自學流程?我嘅諗法係先練好線條,之後透視結構,最後先光影顏色果啲
唔係好明即係乜嘢意思
呢層你問其他巴打,我都係垃圾小薯
即係上面個d外掛筆刷
當然唔係每次都可以100%照抄,但對我起稿都有d用
咁樣我就多d時間研究其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞