Lego討論區[1]

1001 回覆
26 Like 2 Dislike
關於花車要知的 5 件事
早兩日我哋介紹過今年大年初一新春花車巡遊,會有香港旅遊發展局首次與 LEGO 聯乘,製作超巨型版 LEGO 花車,當中更用上 22 萬顆的真實 LEGO 零件砌成,聽到都好期待。到底這款超巨型版 LEGO 是如何煉成?今次就有香港唯一一位 Lego 專業認證大師洪子健(Andy)、以及香港旅遊發展局代表曹天麗(Tina)和製作公司代表何嘉豪(Carl)率先解畫。

1. 花車上 20 個 LEGO 人偶 = 20 種行業
唔講唔知,LEGO 花車上共有 20 個 LEGO 人偶,Tina 解釋,每個人偶原來是代表 20 種不同行業,同時寓意慶祝香港回歸 20 周年。人偶包括有廚師、DJ、歌手、侍應等等,表達香港商業社會。擔心花車太大架睇唔曬人偶,這方面大家可以放心,事關 Tina 表示,人偶會分散遍布在花車四周,大家至少點都見到 10 隻(笑)。

2. 花車為普通 LEGO 模型 20 倍
到底今次花車有幾大?Andy 表示,花車長 8 米、闊 3.3 米、高 4 米,足足用了一個半月才砌好,果然巨型過巨無霸。至於今次的花車更有真實模型可作參考,Andy 表示,花車跟模型的比例為 20 :1,要砌出放大 20 倍的花車,聽到都覺得有血有汗。

3. 香港歷來最大型 LEGO 雕塑
Andy 本身有替香港 LEGO 方面設計過不少巨型和特色 LEGO 雕塑,但他也表示,今次是他砌過歷來最大型的 LEGO 雕塑。「更大分別是平時的雕塑是靜態,但今次的花車是動態,沿住尖沙咀巡遊,故此今次在設計花車時,更需要顧及安全風險等問題,例如今次砌的 LEGO 就比平時的密度高出 2 - 3 倍。」

4. 淨巨型公雞 LEGO 負重達 600 磅
到底一輛由 LEGO 積木砌成的花車,可以幾有分量? Andy 提供了部分數字給大家參考。「單以公雞計,它已重達 500 - 600 磅,至於財神也有 200 - 300 磅左右。」嗱,未計其他部分,不過已經感覺到它的重量係勁嘅(汗)。

5. 非 100% 花車由 LEGO 砌成
始終要考慮到重量和安全問題,故此花車實際上並不是百分百所有部分由 LEGO 積木砌成。Carl 解釋:「好似剛剛提起嘅 20 個 LEGO 人偶,其實就是由玻璃纖維製成,不過花車最主要部分,包括公雞、財神、桔盆栽和『福』字揮春,都是用真實 LEGO 積木砌成。」

香港 Lego 專業認證大師洪子健(右)身旁的巨型公雞頭,就是屆時花車展示的巨型 LEGO 部分。左邊為香港旅遊發展局代表曹天麗,中間為製作公司代表何嘉豪。

LEGO 花車的部分真身部分,包括財神和雞身,Andy 表示,礙於香港空間問題,如何平衡安全、重量、設計三者。

縮細了 20 倍的新春 LEGO 花車,望到都覺得頂癮。

今次花車巡遊所展示的 LEGO 公雞,原來是以這款今年才推出的亞洲限定版公雞 LEGO 為藍本。

另有縮細 20 倍的財神和桔盆栽兩部分,給大家望梅止渴。

【INFO】

2017 國泰航空新春國際匯演之夜

日期:1 月 28 日(星期六,大年初一)
時間:8pm - 9:45 pm
地點:開幕典禮於尖沙咀文化中心廣場舉行
觀眾席入場票價:$300、$450、$480
注:門票即日起於尖沙咀天星碼頭「香港旅遊發展局旅客諮詢中心」有售

https://umagazine.com.hk/articles.php?view=articles&article_id=275&instant=true
犀利
銀行中心一套batman人仔560
銀行中心一套batman人仔560

去吧!剛剛貼左出黎 1盒1430

呢d custom made好貴

全部150以上

唔係呀 有幾隻都低過150 不過就一定唔叫平架嗱
最貴應該係lady sif 同deathlok 2xx
ins啲價其實幾合理 同本身印個online shop買都係差不多價錢
我入得最多都係哩間 http://www.buygofigure.com/

巴打有冇去呢個網買過?好似幾正咁
http://www.phoenixcustombricks.com/minifigures/

無買但有玩過 隻deadpool幾正

現時點,有冇機揾到依類醫生衫

層經見過有

我係城堡撚

現時點,有冇機揾到依類醫生衫

層經見過有

2樓有兩間賣散件可能有
一上電梯嗰兩間 不過可能貴(?)
Gotg 2 set清晰圖
除咗76081無咩新意 其他兩set都好正
https://www.youtube.com/watch?v=5BTzqhXerKw

縮細了 20 倍的新春 LEGO 花車,望到都覺得頂癮。

今次花車巡遊所展示的 LEGO 公雞,原來是以這款今年才推出的亞洲限定版公雞 LEGO 為藍本。

另有縮細 20 倍的財神和桔盆栽兩部分,給大家望梅止渴。

【INFO】

2017 國泰航空新春國際匯演之夜

日期:1 月 28 日(星期六,大年初一)
時間:8pm - 9:45 pm
地點:開幕典禮於尖沙咀文化中心廣場舉行
觀眾席入場票價:$300、$450、$480
注:門票即日起於尖沙咀天星碼頭「香港旅遊發展局旅客諮詢中心」有售

https://umagazine.com.hk/articles.php?view=articles&article_id=275&instant=true

Yeah, 就是這隻
Thanks for sharing
新手第一次入lego post
小弟好鍾意魔戒

請問各位巴打而家lotr
10237 9474 9471 79008 係咪街無得賣

我有朋友 過兩日飛new york
唔知個到lego store會唔會有
小弟好鍾意魔戒

好似全部都已停產
31052 架車係咪貴左?
唉 點解lego唔再出忍者龜

買10220啦
detail位多好多
小弟好鍾意魔戒

lego store應該淨係賣而家出嗰啲(?)
前幾日見到呢到有 不過一定貴
唉 點解lego唔再出忍者龜

佢套戲啲續集好似未出 (?)唔太清楚
同埋佢得4隻龜得意
儲曬4隻啲人都應該唔會再買 除非係忠實fans
所以lego出都唔會出好多
https://www.youtube.com/watch?v=5BTzqhXerKw

完全唔吸引

好似冇咩新嘅特別figure

買10220啦
detail位多好多

有了
貴左?

完全唔吸引

好似冇咩新嘅特別figure

Mantis Ayesha Yondu Baby Groot
小弟好鍾意魔戒

原來魔戒現時點fun house都有
去格下價啦
小弟好鍾意魔戒

原來魔戒現時點fun house都有
去格下價啦

Thanks bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞