新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
算唔算伏
原本問果個係想打機,要3060 or up
最近想upgrade下部電腦,嘗試咗搵啲砌埋
想請問下咁砌有冇問題 或者師兄有冇啲咩建議
諗住換mon睇4k,同準備日後大作FPS game
仲差個風冷 唔識簡

預計買既Spec:
CPU: I7-12700
MotherBoard: TUF GAMING H670-PRO WIFI D4
RAM: Corsair 2*8gb 3200 c16 ram
GPU: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 O8G Gaming
Power: antec hcg gold 850w
SSD: Samsung 980 PRO NVMe M.2 1TB
Case: Nzxt H510 (唔換)

現時電腦Spec:
CPU: I5-4590
Motherboard: ASUS B85M Gamer
RAM: Kingston DDR3-1600 8GB
GPU: GIGABYTE GTX 970 4GB
Power: Antec NEO-ECO-520C-BR
SSD: Crucial BX100 256GB
Case: Nzxt H510 (唔換)
真係孤陋寡聞,依家D電腦價錢原來去返1999-2000年左右既價格
造福人類
任何GT730 嘅組合都唔應該買,一來性能比Intel 內顯更差,二來GT730已經冇最新版driver,唯一可以買GT730 嘅情況係你想用Windows XP
3060 太貴
可以準備買gtx1660
邊到買抵d
麻煩樓主 新手再問

Xps 個系列會唔會好易過熱?

睇完外星人吹自己水冷 心思思
搞到又好想順手換埋個4k 144mon

想問埋咩顯示卡行到4k 144?
係咪都係認準3060 or up?
有試過搜集資料 見到有人話3090都行唔盡?
其實係咪4k 144唔推薦玩?
定係用返2k mom算??
好耐都冇買同睇過廠機,原來GT730仲會喺新出廠機中出現,仲要係12代i5。無揀番左邊個uhd730啦,GT730成8年前產物,又舊又廢,衰撚過uhd730仲要食鳩你1條pcie位
當**3090行唔盡**係冇錯,但你要諗下....
3060>3060TI>3070>3070TI>3080>3080TI>3090
我估至少3070/ti先夠做
我硬件知識真係唔夠
可能問起上黎有少少白痴
我想問現階段有無穩定行足4k 144 (打機)?
如巴打所講 3070 or up 做到?
4k 144 N卡市場定位係 3080 & 3090
3060 & 3070 係對應 2k ,至少老黃係咁宣稱。

現階段無任何卡可以穩行3A 大作4k 144 high, 最高級嘅3090 OC, 4k high 連 60都未必做到。

廠機有錢外星人3090,大部分game 4k 無問題,無錢你用XPS 嘅純粹叫做 打到機,無得追質素。無得話 budget 得8k但又想 3A 4k 144 high ,我都想八十萬買到維港靚景別墅。

用廠機唔使諗咩散熱之類,俾咁多錢主要係煩少啲,有事直接問果邊CS 有人上門都仲得。外星人都有寫明佢主打啲咩
我睇到既嗰啲人就3070起跳,不過多數都話3080,所以我攞中間位俾你
要嚟打機,3060真係太低喇,唔夠力就要換卡,買買賣賣裝裝拆拆,嘥心機嘥時間 。
照你咁講 暫時無卡行足4k 144
對4k個興致細晒
咁我可以慳少少玩返2k
大致上明白了 唔該晒
應該話唔係所有game 都行到 4k 144 high, game 同game 之間對硬件要求嘅差距好大。

不過大部分都得
lm
邊到買dell 廠機會平d
Alienware 的話美國好似比較平, 其他的話試下online chat 問sales
斯巴拿ching, 我已經跟呢張list砌左機喇。開心使用中! 多謝

我阿哥見我砌左佢又想砌, 佢既要求比我低, 玩到android模擬器個D game同埋懷舊game就得, 不過唯一特別要求就係機箱盡量細D, 可唔可以再拜託你幫手執執張list

係法奧搵左款微細機箱打機組合黎改左少少:
1 x Intel Core i5-12600K (漢科)
價錢:$2,499

1 x ASRock B550M-ITX/AC Mini-ITX
價錢:$1,080

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,760

1 x WD Black™ SN850 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,349

1 x In Win Chopin Pro Mini-ITX - Black
價錢:$799

1 x Noctua NH-L9i 95mm SSO2 for AMD CPU Cooler
價錢:$409

1 x Samsung T35F 27" IPS 75Hz Monitor
價錢:$1,599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,575
https://www.faroll.com/customize#MzQzNiwzNjk0LDM4ODEsNDQ0Miw0Nzk3LDQ4NTEsNTc4
包細
*無得用內置獨立顯示卡,不過APU嘅G系列內顯應該夠佢用。

1 x AMD Ryzen™ 5 5600G with Radeon™ Graphics
價錢:$2,299

2 x Kingston Value RAM Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 SO-Dimm 3200 Mhz C22 1.2V
價錢:$798

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$899

1 x [消費券砌機優惠]ASRock DeskMini X300 Barebone (贈送WIFI 配件)
價錢:$1,370

1 x Thermalright AXP-90R AMD Full Copper CPU Cooler
價錢:$359

1 x Samsung T35F 27" IPS 75Hz Monitor
價錢:$1,599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,404
https://www.faroll.com/customize#MjkxOCwzMTk0LDQ0MzcsNDQzNyw0NTE1LDQ1MTcsNDc5Nw
買5600g 望下amazon幾錢先
多謝斯巴拿青
想問8gb ram會唔會太小? 係因為要迷利機箱所以限制多多?
我岩岩砌個部係用Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本), 尺寸係411 x 220 x 441 mm。
如果用比佢細D既機箱, 但又未至於要去到極細, 但希望唔好咁多限制, 做返個平衡, 有冇得再執執?
唔該你好似好煩好多要求咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞