新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
有無得散買到intel個RH1風扇?
19dell gt730夠膽死賣5千幾
無問題,全部都頂到 12600k供電。
注意散熱就得
去收2手睇下有無人賣
同格離post請教完
想請問依個list得唔得

1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX (行貨)
價錢:$2,699

1 x MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4
價錢:$1,699

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,410

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$999

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8GB GDDR6X LHR (只限砌機)
價錢:$7,999

1 x Antec NeoECO Gold Modular Series NE750G M 750W 80 Plus Gold Fully Modular
價錢:$740

1 x Fractal Design Meshify C Mini Tempered Glass Micro-ATX — Dark TG
價錢:$750

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler
價錢:$349

2 x Arctic P14 PWM PST Pressure-Otimised 140mm Case Fan
價錢:$168

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $16,893
唔使過嚟問,其實硬件台都係同一班人嚟。
講真, 邊有人用DELL 網個價買DELL 機嫁, 明就明
最多牛轉 hcg 系列, 係咁多
咁可以點買. 正諗住過埋年換機
5000筆直唔包win 10
想用黎畫autocad 同打lol
有無可能/list
砌機應該得,12400 + 1650 。

過砌機 post 問好多人會幫到你, autocad intel 最著數。
thx 巴打
想請教樓主
邊間廠機牌子比較好
10K-15K筆直
主要打機用 玩下3A咁
有爭扎過DELL外星人 但爆晒筆直
香港都係 dell

佢除咗外星人,可以用 xps 系列。 認準有顯示卡 3060 or up ,應該可以再加錢升級。
唔好共石,用 MSI /giga 入門B板仲好。 wifi 無需要嘅又平2舊。

要改就要升 cpu & ram,不過應該會爆 budget
唔該師兄 不過見Gigabyte 塊入門B板冇乜人講 會唔會伏?
因為佢 Z 系入門伏咗一次,所以今期其他都少人講。 首推 MSI
唔該師兄
咁多位師兄屋企要玩電腦 買俾屋企人 自己開兩三個YouTube睇
啱啱睇咗部Dell嘅3910 i5 12代 gf730 顯示咭 16gb ram
價錢大概5000中 有冇方法可以再平d
同埋有冇其他可以介紹
唔要顯示卡
張顯示卡其實係我心目中都冇乜用 機又打唔到

其實i3夠唔夠用 i5會唔會好d
我主用文書同埋睇YouTube
cpu 內顯夠用, i3 i5 睇自己 budget
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞