新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
自膠

漏左講筆直係15k 內有pc+2 bay nas+router
HI 巴打 想問下呢部玩唔玩lol 同2k
想問隻內置HDD 裝GAME 有冇介紹
WD black or toshiba x300
15K = PC 10K + NAS 3K + Router 2K

1. 你張MB係 Matx size,機箱係 itx size,MB擺唔入機箱,你要考慮itx size。

2. 火牛 450w,好難之後升級display,你打算用3050?

3. MX500係 2.5 SSD, 不如考慮用 同牌子既 P2 or P5 1tb,用m.2接口,唔洗多條線
另外,你個砌機優惠有samsung 970 1tb,你真需要MX500?
1. 我見呢塊板同asus, gigabyte另外兩塊都係17x17cm, 所以揀左最平嗰塊,

2. 我唔打機,之後加3050都夠我用

3. 我google過塊板好似得一個m. 2 slot(唔太肯定) , 所以加多舊ssd做storage , 同埋感覺上sata ssd拎嚟bt會襟用啲
1. Sorry, 我睇到 B660"M" 就以為MATX size

2. 450w用3050夠啦,我都係550w用3070

3. 得一個m.2 冇計啦

非常夠用有餘
我都幫人睇緊dell文書機
如果肯用10代u既話可以個機箱窄一半
值唔值得咁換
最緊睇緊d 廠機, 有樣野唔係好明既係點解大部分我search 到個d 廠機個機箱前面都係封死哂? 咁樣個cooling 唔係會好差咩?
我上網睇custom 用個d 機箱評價好個d 全部都係前後通到風?

budget around 15000 搵黎搵去都冇咩選擇
同埋我見樓主唔建議 intel 11代個堆CPU
我就咁 search 一堆廠機, 90% 用intel 既係都係11代
想打下機 普通畫質
廠機唔抵屌?
濟銷係咁
打機普通畫質呢句嘢個光譜闊過西隧入口喎, 由幾千到幾萬嘅機喺唔同 game &setting 面前都可以係只能行到普通畫質。

建議你去砌機 post 睇完#1 #2 先
喺無咁好㗎,不過佢同你死掂佢唔過熱就得。過熱就揾佢搞返掂佢,嘥咗錢買廠嘅話唔好煩自己咁多嘢。
值, 文書機10代 i5 無問題。(除咗要裝 win 11之外)
Intel Core i5-12400F BOX 行貨
$1,499
$1,445

ASUS PRIME H610M-E DDR4 Micro-ATX
$899
$750

ADATA XPG GAMMIX D20 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
$290

ADATA XPG GAMMIX D20 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
$290

Kingston KC2500 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
$490

Sapphire PULSE AMD Radeon™ RX 6500 XT 4GB GDDR6 (可單買)
$1,999
$1,850

Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
$459

Antec NX Series NX200M Tempered Glass Micro-ATX
$299

唔識睇
ok
悠2伏 list 級數,想大改過砌機post 睇下有無師兄幫你改下。
都係廠機算
節省時間

謝樓主
display card呢
下限: 想玩 cyberpunk 同年尾 starfield , 平時出3個MON做野, 睇4k
上限: 但係將來舊左又想可以換比舊機用, 唔駛諗幾熱定水冷既

咁者係乜卡? 下限=3060 上限= 3070?
本來乜都未search 會想買廠機唔駛煩,
但而家爬文爬多左, 覺我現階段買廠機真係唔多得
係部都用 11代
d 散熱又做得麻麻 (上youtube 睇d temp testing)
係,想追求性能同完全貼合自己需要就要自己做功課去砌機。

廠機就係做好曬 大/中/細碼嘅成衣,唔一定貼合每一個人。主要係俾啲想俾多啲錢去煩少啲嘅人。
巴打想請教下, 呢排都keep 住爬下文,
有時見d 巴打貼d default 砌機list 出黎, 多數都係比人話傳統伏list
就咁睇數字d spec 我見又冇咩問題,
伏既地方係因為 d parts 壽命短 唔應該用個d brand 定係有其他原因?

自己揀 list 真係好煩, 又要揀定牌子, 格價, 仲要google 埋sepecific model 有冇伏, cpu 某d model 又可能會過熱, 要計埋風扇, 電壓推唔推到一堆野

同埋我而家先知2條ram 會比1條ram 好 (但偏偏好多廠機都係落1條only)
主要係牌子 / 系列, 有啲牌子出名平到好易出問題。或者咁啱呢期俾人試出一個廠商出錯而導致嘅問題

有啲牌子係靚,但同時出好多個唔同系列嘅產品。 平價系列有時係 cut cost cut 到 cut the corner, cut 咗啲新手睇落去以為無問題,其實一出事就大大鑊 或者可以影響埋其他嘢嘅安全保障零售。

自己砌係好煩,係好多 review 要睇,係好多功課要做先揾到部啱自己又唔伏仲要平嘅機。仲要有咩頭暈身興就算唔識自己整都要識自己 debug 揾原因。

廠機伏唔伏唔緊要,俾咗錢有咩事一電話佢幫你死掂佢就得。唯一問題係貴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞