新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
你目前個BIOS XMP 3600係G1定G2
而家個bios ver.係 E7D42IMS.110
XMP 3600 G1 就出error
啱啱轉去 3600 G2 就冇出error
點解會咁既?
係咪因為G1效能高D,推條ram電壓高D,所以出bug?
G2 效能低D ,電壓低D就冇事?
intel 鎖左喎
降去3200 g1可能仲快
想請教下大家
其實依家買打機用廠機有冇話邊間會比較好
我記得有段時間好多人都推DELL

睇睇下zotac部mini gaming好似都唔差咁
不過太細部又令人好擔心到底真係穩陣可靠

另外其實買完廠機可唔可以都自己加parts入去架?
依家部機d ram同ssd都係買左一兩年有少少唔捨得掉

唔熟呢個圈如果有咩得罪請多多包容
如果有咩地方有相關資料可以俾我學習做功課嘅都歡迎介紹
yes
G1對CPU IMC體質要求高D, 而高SA對IMC有幫助
gear 2 係 intel 預設俾 B 板超頻 ram 用,不過效能。 般。

gear 1超頻係最高效能,不過 intel 唔保証任何結果同後果。
dell

買親廠機記得主要睇咗服務先,買親都有一大截錢去咗服務到。服務要有乜都唔使識,有乜事打電話有人上門果種。

2)可以,不過要自己有豐富嘅硬件知識。因為除咗要用到2手零件外,廠機好多時都會有特規零件。 要自己識睇識計。

呢部點睇
定係買部mac mini好

用途︰普通文書機
mac mini

1) 共石我唔諗任何嘢

2) 買廠機最緊要嘅係售後
唔夠功率最多唔著/著著下熄機。
不過隻如果壞咗有機會燒板。

舊件: 捐去明愛 / 保留做後備用嚟試嘢 / 求其砌返一個電腦嘅形狀出嚟叫 歐綠寶上嚟回收。
唔夠功率最多唔著/著著下熄機。
不過隻如果壞咗有機會燒板。

舊件: 捐去明愛 / 保留做後備用嚟試嘢 / 求其砌返一個電腦嘅形狀出嚟叫 歐綠寶上嚟回收。
Thanks 巴打
其實文書廠機開過百個tab+長期唔熄機無任何問題,依家啲廠機無咁廢。出面啲公司電腦九成九長開一世唔熄,咪一樣照用think station。其實4000樓下嗰啲全部無腦廠機就算啦,反正自己砌都唔會好得去邊
ram 唔夠,好多廠機文書俾得8GB 。

正常使用無問題,開太多tab 一係自己加$ 要求佢加,一係自己砌。
問題就我地答, 平卡就你買
而家砌機冇以前咁麻煩,
d零件簡單到好似砌lego咁,系統又穩定左
唔好裝太多毒野,應該都冇乜問題啦

對上部機用左5年都未試過死機開唔到機
一直想換都揾唔到籍口
而家要rend野,終於有籍口換
唔會身痕換野/唔識基本維修
買dell 個3年上門保冇死
撥個撚有it狗上門跟進
今時唔同往日(因卡價炒起左) 砌機唔會勁好多
#1 紅字 2,4 分類
問題就我地答, 平卡就你買

on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞