新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
腦場果d 砌機list伏嘅係多數都係清死貨list
例如叫你砌10代/11代intel, 2666mhz ram,
某d牌子嘅ram / 火牛 / 散熱 etc
有d更加伏嘅係條list嘅零件咩牌子都無寫,
比哂d平料你所以可以壓到條list個價好低,
唔識果d人見到佢咁平就自然會有興趣, 然後中伏
伸手黨想問剪4K/6K片既List, 手上有4條2666 DDR4 8GB
搭單一問小弟遲下想學少少python, 用嚟screen下股票,做下backtest,間中會打下機(e.g. mount and blade, left 4 dead, etc.) ,其他都喺睇下片,做下paper
唔知呢個配置夠唔夠洗呢?
OK既
幫阿爸換機都睇中呢部, 到時搵sales問下有冇折, 仲想加埋三年保養
另外問題係冇cd機, 加隻外置係咪都ok?
$15000 筆值~ 請問有無 推介

會打機, 但效能為主

打咩game先係重點
back 4 blood
部asus rog 買左都2年幾
一直駁住一個adapter 再駁2 mon
其他野全wifi 駁
長期turbo mode

最近買左headphone, keyboard (usb wireless)
30吋曲mon
部機就開始間中auto sleep

同時間駁太多野係咪有機會會扯高個temp?
部asus rog 買左都2年幾
一直駁住一個adapter 再駁2 mon
其他野全BT
長期turbo mode

最近買左headphone, keyboard (usb wireless)
30吋曲mon
部機就開始間中auto sleep

同時間駁太多野係咪有機會會扯高個temp?
其實如果淨買料自己砌
係法奧直接買會唔會有咩問題
想請教一下
依家用緊 i3-6100, 4GB RAM,想轉i5, budget 5-6k, 平日文書zoom唔打機,爬過文呢個budget 買廠機好D(新手)

想問下 i5-10 代12代會唔會差好遠?(好似ipad Pro 2021 M1同前幾代 )
8/16GB RAM同dual channel應該點揀?
加張GT730會有咩分別?
唔該哂
差好遠,而且文書廠機一般得一條ram行單通道

另外pin既訊息只適用於dell官網,百老x, x澤甚至黃金都比較貴
淨買料建議amazon
10代同11代差唔多,但12代同11代差30%效能。

我會建議上DELL網買12代I5,都係5千6,如果轉GT1030加唔多錢就轉。
GT730既話,同本身內置顯示UHD730差唔多,最多強少少咁大把但貴多幾百,冇必要都唔需要了
內置顯示UHD730夠唔夠用嚟玩AOE2 HD
買料自己砌

不如自己落腦場買
vision 張3080 佢賣7899 好抵但只限砌sosad
過多兩三星期 仲抵
難得有清泉post,可以學下嘢
想問下如果想整部budget 4000左右文書機
上網睇嘢,打下csgo果類簡單game,做下文件嘢
點砌比較好?之前問過啲電腦店都好似水鳩人咁
唔該 巴打
兩條list
今年既12代intel ,行內顯約等於顯示卡gt730
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,555

1 x MSI PRO H610M-B DDR4 Micro-ATX
價錢:$699

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$580

1 x Kingston KC2500 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$490

1 x [砌機優惠]ASUS TUF GAMING 550B 550W 80PLUS® Bronze
價錢:$299

1 x Antec Value Solution Series VSK 10 (Solid Panel) Micro-ATX Case
價錢:$265

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,968
https://www.faroll.com/customize#MzQwNywzNjI4LDM4NTMsMzkzMCw0OTEwLDQ5Njc

第2條list amd, 上年8月出,等於gt1030 - gtx 750ti
事先聲明,5600g 有機會出現驅動逾時問題。

1 x [砌機優惠]AMD Ryzen™ 5 5600G with Radeon™ Graphics(配合B450M PRO S)
價錢:$1,599

1 x [砌機優惠]ASUS TUF GAMING B450M-PRO S Micro-ATX
價錢:$689

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$580

1 x Kingston KC2500 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$490

1 x [砌機優惠]ASUS TUF GAMING 550B 550W 80PLUS® Bronze
價錢:$299

1 x Cougar MG120-G Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,006
https://www.faroll.com/customize#MzA0NiwzNDA3LDM1OTEsMzg1MywzOTMwLDUyMDg

以上兩者都預留空間俾你未來加買顯示卡
唔該,巴打
過幾日出消費卷應該考慮跟第一條list買
faroll 條list 只供參考,建議落腦埸格價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞