新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
未來無呢隻機箱cryorig c7都無
唉 如果解決到機箱 自己再買散熱都得
升級埋32Gb ram 都係$3808 好吸引
攞個蛋卷盒自己diy
人地5600g賣1900,悠二仲做緊2300,貴4舊點買呀,ram又貴人一舊

總共貴一張大牛,就算黃店都幫唔落手
所以一直鼓勵想平就照list 出去其他鋪執
悠二勝在個網出list簡易 (/^▽^)/
去其他地方揾, 呢隻唔叫機箱。
叫 barebone ,係 底板 + 箱 + 牛 合成嘅半成品電腦。
其實砌咁貴做咩? 而家都唔興玩pc驚 個個轉晒手遊 我部電腦獨顯gtx1060已經效能過剩 因為已經兩三年冇開過game 剩係拎黎睇片

而家我準備砌一部細機箱機 暫時去左部冇火牛顯卡既gtr機箱 幾十蚊買左個made in japan工業火牛 400W 準備加幾十蚊upgrade埋cpu同ram 再入張hd7450 沿用舊ssd 最後部機只係洗左2-300蚊 然後賣返而家部機出去 應該值5000左右
最新隻steam game艾爾登法環,建議gpu是1070
最低1060, 而家出game日新月異,我建議直接砌3090用十年
樓主意思係每樣零件可能會分好多間舖去買?咁先會最平?
咁樣只係for你自己識砌機, 可以上amazon, 行街,淘寶買。

另外就係叫你自己格下總價,邊間平用邊間
想整部電腦,有野想問
要求
1.一用就幾年,唔追新hardware
2.Software: Photoshop , excel, SPSS, stata,
Game: Fifa, Hollow knight
3. budget:5000-6000, 只要cpu + MB + Ram + SSD
4. Prefer AMD AGP CPU, 唔買display card

問題
1. 駛唔駛買到32G Ram?
2. 見AMD 應該轉socket +DDR 5 ,其實等唔等好?
3. 電腦要用wifi, 係MB 內置定pci-e wifi card 好d?
想問7000筆直砌ITX可以點執
I5 11400 + RTX3050 咁樣有冇得執
傻佬,電腦硬件除左ram cpu,一般都係幾年玩完,只計3090張卡,除開每日成本幾十蚊,根本冇性價可言,我買張hd7450,成本幾十蚊,用到無數日
自己用唔到就話效能過剩
學到野
1 x AMD Ryzen™ 5 5600G with Radeon™ Graphics
價錢:$2,299

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit — Black CMW32GX4M2E3200C16
價錢:$1,599

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$899

1 x [消費券砌機優惠]ASRock DeskMini X300 Barebone (贈送WIFI 配件)
價錢:$1,370

1 x Noctua NH-L9i 95mm SSO2 for AMD CPU Cooler
價錢:$409

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,656
https://www.faroll.com/customize#MjUxMiwzMTk0LDQ1MTUsNDUxNyw1Nzg

換成噤有無問題?主要想換32gb ram
我上網睇左 x300 用嘅主流散熱未來得Amd wraith stealth 同noctua
其中noctua 都無講明係for amd

*AMD Wraith Max AM4 RGB CPU FAN

*NOCTUA NH-L9a-AM4 AM4 COOLER

*Noctua NH-L9i (L-Type Low Profile Ultra Quiet CPU
Cooler)

*NOCTUA NH-LOi CH.BK COOLER FOR LGA1700

*NOCTUA NH-L9i COOLER FOR LGA1700

有無一隻用到?
顯示咭點止用來打機呀

自己睇, AM4有tick即係support,
上箭咀即係要額外買扣具, 唔知而家d新貨有無跟埋, 要問鋪頭
姐係得am4個2款
X300 要用 so-dimm 呢種 laptop ram, 普通電腦用嘅 ram 唔啱 size 插

想請問有無伏, 除左粒U隔離po有特別提過之外唔該曬
伏, 呢個價位砌到12400 + 3070 ti / 12700 + 3060 ti,
用返AMD平台都砌到5800X + 3060 ti,
5700G APU係閹割版, 多左個內顯, 但係CPU廢左,
打機ge話, 5700G仲廢過5600X同埋12400
5700G仲要只支援PCIe 3.0, 不了
5700g滯銷,要清貨

真係播,去hk terminal揀翻差唔多再平d 換埋粒u 包埋windows
pny呢個牌子既ram同ssd唔係咁受連登仔歡迎,5700g亦是在12代推出後難以甩手。 cooler master牛就預咗中史田一定hard sell. 所以呢個list性價比低。

btw你嗰張係3060唔係60ti
無貨我都無辦法 唯有3060
如果咁樣會唔會好d
唔識水冷點揀,有咩要需要留意,唔該巴打

CPU
- AMD RYZEN R7 5800X 3.8GHz 32M L3 8 Core 16 Thread 105W AM4 $2988

主機板
- ASUS Prime B550M-K M.ATX $699

顯示卡
- ASUS Phoenix GeForce RTX™ 3060 V2 12GB GDDR6 【砌機限定】 $4499

RAM
- Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18 Memory Kit - Black $599

火牛
- Antec Neo ECO GOLD ZEN 600W 80Plus Gold PSU $499

SSD
- Samsung SSD 970 EVO Plus NVMe M.2 1TB $940
機箱
- Fractal Design Focus G ATX - Black $420

散熱
- MSI MAG CORE LIQUID P240 240mm CPU Liquid Cooler $499

總額: $11223
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞