新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
想請教下 我想砌64gb ram 係應該4 x 16 定 2 x 32會好啲
ddr4 = 2x 16
姐係我砌4條16會好啲?
原來我打錯咗
2x 32先啱
好嘅 唔該 不過都想學學嘢 點解2x32會好啲
雖然大家都行 dual channel,不過呢個關係到底板線路設計對ram穩定性(高頻/超頻)嘅影響。

主流底板用 t- type (實際叫T撲拓,唔記得點串) 訊號線鋪設,好處係4條插滿時可以做到 同channel 嘅2條 ram 在多層線路中因為 T型等距分間而雜訊最少,也是最穩定。 壞處係只有2條時受到吉位反射的干擾而穩定性較低。

MSI 個排法叫 daisy chain, 簡單嚟講就係一條線直過咁,中間有個計咗相位差嘅位接去同 channel 嘅ram 到。 好處係 2條時穩定性最高,無反射訊號問題。壞處係插滿4條時雖然same phrase 所以雜訊唔高,但比唔上完全等距嘅 T型線路。

2種排法你單插咗入內側嘅糟,訊號都係花到pk 。
自己消化到段嘢嘅意思係主流底板 t-type嗰啲係4條好啲
Msi嚟講就會兩條好啲?

呢部點睇
可以咁理解,不過要睇有無轉鋪線嘅設計

不準確䅬不負責嘅 胡亂評分可以當佢:

假設 T type 4條 100分
T type 2條得 60分

daisy chain 2條 90分
daisy chain 4條 80分
彩色紙仔傳單嘅電子版

你去切機post 一轉就知咩事
可以喎, 呢D堆野唔係廢, 出去砌都係呢個價.
少有唔伏
條list算係少有唔伏
記得唔好加$500
又學到嘢 多謝哂
呢D除左跑分其實影響唔大
應該話除咗超頻, 唔係嘅話可以當無影響。
不過價錢差唔多時買好少少咁解

光污染用家果堆,我成日叫佢哋係咪都插爆4條。 啲光多一倍仲實際
原價8599 可屌????
講真,可以,仲有mon hunt送
不過msi牛就差d
原價就NO LA
咪又係貼牌
原價就算鳩數啦
咩mon hunt送
買MSI產品如BAZOOKA 主機板,可以上MSI官網登記獲取MON HUNT CODE
文書機黎講dell真係性價比之王,3000蚊有部好好質素

打機ge話,其實最緊要都係張卡同ram
ram最好預鬆D, 卡就...唔係追求頂級畫面,中階卡(2000蚊左右)效果已經好好
HP個牌子好似麻麻,有得揀我自己都係買返dell

半年前買左dell xps8940
I7-11700
16GB ram(少左D)
512 SDD, 1GB HDD
NVDA 1660 s

落單話最少2個星期送到,最後岩岩1個星期就收貨,插好晒線即用
售價10500,同sales chat有得平500

雖然部機有少少瑕疵(物理上)
但整體黎講都唔錯
最大最大問題都係,部機係接單後大陸廠砌完,再車上黎
因為落完單佢SD左條LINK比我追蹤件貨,我望住佢河北出廠送到深圳再黎香港

但我諗香港而家市面上買到大部份電子零件都係大陸砌架啦(連iphone都係)
屌!晨早要開啦呢啲post到此一遊表示支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞