新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
wifi 同藍牙呢塊底板有

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,499

1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x Corsair VENGEANCE® RGB RS 16GB (2 x 8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit
價錢:$699

1 x WD Blue WD20EZAZ 2TB 5400RPM 3.5
價錢:$395

1 x WD Black™ SN850 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,349

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3050 EAGLE OC 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$3,149

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X 120 Refined SE ARGB CPU Cooler
價錢:$199

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,586
https://www.faroll.com/customize#MTI1OSwzMzA0LDM4ODEsNDkyNiw0OTQyLDQ5NTEsNDk2MSw1MDk1LDc3LDc4MA
Thank you thank you! 個fd想砌多部, budget 7000有冇咩推介? 佢已有window ~🤣
唔該晒你
唔該ching幫手睇睇

主要用途 : 剪片 / ps / ai / MAYA / FPS 遊戲 , mon用緊三叔odyssey G71000R

想問返個list有邊度係可以改善

小弟電腦新手 最近想砌部玩elden ring
除此之外平時都多玩FPS game mon用緊benq XL2411K
暫時budget 15000左右 諗住係法奧砌
想問下佢啲打機組合o唔ok
同埋咁多位有冇咩建議或者list 唔該哂
就咁抆走咗顯示卡連機都開唔到

不過都可以俾你見到個 budget 差啲乜。
呢啲用途無顯示卡已經可以收得皮,伏位太多不能詳述。 過去砌機post 問有無人幫你慢慢改啦改
過砌機 post 問, 記得睇 #1
thx 睇嚟好多問題
唔記得落顯卡
小弟準備砌部腦打下機 爬左文之後整左呢個list
想問下咁樣有無咩問題或者可以更好
平時都係睇片打機(LOL/APEX) 筆直一萬左右
同埋想問有無咩大約500到或者樓下既機箱推薦 想要靜少少 唔該曬
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,499

1 x ASUS PRIME B660M-A DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,230

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$999

1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$870

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 LHR (缺貨)
價錢:$4,799

1 x Antec NeoECO NE650M V2 80 Plus Bronze Semi Modular
價錢:$499

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,976
https://www.faroll.com/customize#Mzc3OCwzODI0LDM4NTQsNDM4Nyw0ODg1LDQ5NjE
第一次砌機就想砌 itx,但好多野都唔係好識
唔知咁砌得唔得,本身打開lol,想玩下gta,2k
人係紐西蘭,原本預$2500 左右

過砌機post 問,要大執
火牛可以550W都夠, cpu 轉 i5 12400 / 12400f 都得。

咁應該啱筆直
咁大劑 問左 但無人覆
但個graphics card 話推薦用650W 火牛
如果照我個list,得唔得?
上網,佢俾咗個list我,我點知好無?

可以從邊方面分析
成張掟去砌機 post 問
電腦都係用黎睇AV ,睇YOUTUBE同打下LOL

邊部比較好? 定係砌會好D?謝謝
你問就一定砌好d,不過你乜7都唔識又唔想煩就買廠機。
買廠機唔好諗以後升級,最多俾你加多條ram
無乜分別,打 lol 你會想有張 1650 顯示卡 可以開到最高
Windows $10就搞掂啦
依家買3070ti會唔會太遲?
你呢個情況,食唔到佢啲專人上門嘅售後個人建議買砌機算數。

去悠2㩒張差唔多價錢嘅打機伏 list 去隔離砌機 post 揾 師兄幫你執一執就掂。 有筆直嘅話配張 1650 打機時會開心好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞