新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
雖然價錢唔啱, 但方法大多相近。

等我得閒再 review 吓近代零件資料 ,睇下有無時間整個2024
邊種 Sims 先

有啲性能要求係直逼 3A,好多時 玩下 已經係打機。 因為對隻game 嚟講, 只有玩到 & 玩唔到2個分別。 你玩10分鐘定玩 10個鐘都係打機。

最簡單係揾返自己想玩果隻game 睇 “recommended system requirements" ,千祈唔好睇 minimum。

minimum 可以理解成開到隻game 唔 crash 咁解,lag 成點唔包。意思係 開嚟望2眼係無問題。
btw, mon 我唔熟, 你過 Mon post 睇仲好。

我自己木眼+木耳 ,用垃圾Mon 多。
即睇
或者有冇話邊間廠機口碑好d
我睇比較多都係HP or Dell
2024 有個 tricky 位就係近年 YouTube 轉咗 4k 格式去 AV1。

近代 igpu 嚟講得 intel 可以硬解唔 lag 去睇 AV1 格式4k 片, 但行 sim4 時 只可 medium + 900p 左右質素。

相反AMD 嘅 apu 圖像性能好過 intel ,sim4 行到 1080p high 都應該無問題。 但同時有致命傷係 apu 無硬解 AV1 格式, 睇4k YouTube 片明顯唔夠流暢 。

有錢嘅當然插卡解決,如果目標5千左右嘅廠機就要自己取捨。

===============

我8過下 dell 啲廠機 5千左右有 i5 13th 廠機,遺憾係 harddisk 太度縮。

法奧 同價嘅預設組合 打機好咗,不過同 apu 一樣佢張獨立顯示卡無 AV1 硬解。
如果買廠機,心中要記得有一半錢係俾佢隨 call 隨到幫你解決問題嘅服務。

香港服務 network 嚟睇,dell 應該無得輸。
咁如果我唔打算睇4K
就應該搵amd apu 嘅廠機?
收到
理論上係咁, 不過香港廠機供應商得 intel。
所以你得3個選擇

1)
玩無咁好,用5k 左右廠機 intel igpu。

2)
砌機 AMD APU,大概都係咁上下$。 仲可以玩 barebone 盒仔大細,不過砌機有事自己搞掂。

3)
加$$, 廠機連卡。
插平卡廠應該都要9k左右
好嘅 應該揀1
就住budget揀算了
感謝指引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞