新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
不過睇你最多都係ELDEN RING、 LOL ,第一配置就算啦
前年買咗DELL XPS8940依家有16gb ram
想加到32/64gb
想問下部機用唔用到G.Skill Trident Z Neo Series3000/3200/3600定要用返2933MHZ嘅ram?
自己google過有啲話得有啲話唔得,又有啲話條ram高過3000mhz實際都唔會高過3000mhz
唔識求教

第11代 Intel® Core™ i7-11700 處理器(8-核, 16M 快取記憶體, 2.5GHz to 4.9GHz)
16GB, 8Gx2, DDR4, 2933MHz
1TB M.2 PCIe 固態碟 + 2TB SATA 7200 RPM 硬碟
NVIDIA® GeForce® RTX 3060 Ti™ 8GB GDDR6
本身支援3200 但要換走本身既2933

你將3000+既同2933 一齊擺 會行2933
即係假如我買4條16gb嘅3200都可以上到64gb冇問題?
唔該巴打因為我本身都有部dell Inspiron laptop i5-9300H+GTX 1650但因為呢排打GTA嗰陣不停彈game 試過reinstall哂steam GTA GPU driver都搞唔掂所以覺得可能係張1650打柴

上網見1660S同1650個分別又唔係話太大 所以有啲猶豫不如直接買3060ti
想請教嚮 Dell 網站買, 畀錢時可以用電子消費券嗎? Thx
原來畀錢只可用信用卡/現金, 即係用唔到消費券了...
想放2手自己砌既機你覺得拆散放好定成部
朋友想換電腦比仔女 我又唔想煩

幫佢搵廠機算

想問邊個牌子好d dell? Hp?

上網睇netfilx youtube 同上zoom

係唔係最平果部都夠做
唔該

包括耶穌在內, ALIENWARE劣皮如潮
想問HP隻OMEN 45L又點? 價位差唔多
想問下點解3060ti廠機隻牛用500W咁少?夠推?
如果淨係做文書同得閒打幾舖lol有冇必要買到xps 8950?
因為最平個部xps都要$10999仲要冇discount
但我又唔知啲內顯玩唔玩到lol因為之前部腦用gtx960玩lol都會lag lag哋
3060ti 200w
12400 125w /12700 140w
其他件 150w
cpu同gpu唔會同時扯到盡,500w夠做
用gtx 960打lol lag機係你cpu問題多d

打lol內顯夠做,上youtube睇下uhd 730 game test.
但你gtx960係之前砌機?
7年前砌嘅機 粒u冇記錯已經係第6代i5嚟
我只可以同你講,而家gpu降價中,帶gpu既廠機唔抵玩

砌機8千蚊已經砌到12400 + 1660ti + 1tb m.2 + win 11
而你要$11,000先砌到 12400 + 1660super + 512gb .2 + win 11
多3千蚊換售後、上門保養,但係gpu同m.2 差過人

DELL XPS $15,000部12700 + 3060TI + WIN11
砌機可以做到$12,000
就係多個上門保養同埋客戶服務

我只會講4千幾蚊樓下不帶GPU既文書12代廠機先抵買
thx
揀廠機我純粹想要佢售後貴3000但保4年上門其實我覺得幾抵玩 因為出咗事自己唔識整 要搬搬抬抬好麻煩

同埋想問吓rx6500m係咩水平
各人選擇

RX6500M.... 應該等於RX6400,有1650-1650S 水平吧
頭先問佢兩部 一部係desktop 3070+16gb ram+256ssd+512hdd+i5 12500開我萬二
另一部係all in one 上面啲嘢一樣但唔係用3070改咗用rx 6500m 開9700

如果只差2300咁上下 係咪上個部仲抵玩啲
I5係第幾代

正常點都買上面,BTW 256GB SSD+512HDD 唔夠用

我只係WIN 10 + LOL、 CSGO、 PUBG、 WAR 3 用咗200GBSSD了, 而HDD唔會用黎放GAME
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞