新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
12代

啲game放落hdd會慢啲?

其實佢開萬二有啲過咗我budget
上youtube睇 m.2 vs sata vs hdd game test
oh thx ching
幫朋友買2-3部文書電腦
主要用office為主

原本打算係法奧買4000左右既砌機list算
但考慮仲要買芒同windows 都要最少1500
好似不如買廠機仲好
想問下各位知唔知Dell 既Inspiron 24如何
或者有冇其他意見可以俾下小弟
Thanks
冇問題 不過呢部性價唔高 索性用1k執部洋垃圾
e5-1620 $100
x79 $300
32gb 1333 $300
750ti $200
二手牛+機箱$100
夠玩有凸
D人係用電腦開模擬器玩手遊多開
文書求其買廠機intel 12代都得, 睇價錢做人。
唯一就係夠 budget 嘅話盡量避免i3
感謝樓主回覆
12代i3性能都不行嗎
無過 budget 嘅話,i5 你可以用好耐。
當然$ 唔夠嘅就張貨就價
用黎睇下twitch netflix youtube, 打下d舊game(非3A)
dell inspiron-3910 $3699依部係咪夠砌?
Thanks
頭幾樣無問題, 遊戲嘅話唔理新舊都係要睇返隻 game 本身要求。

wow 呢啲當年係賣靚畫面嘅舊game 就未必得,因為部機只得內顯
netflix D+ twitch個類睇4K係咪冇問題?
thanks
btw我用黎拎下gal game, AOE2, 三國志個d
咁就全部都無問題
各位Ching點睇呢部?

唔該晒
呢種叫信仰機, 同砌機 / 廠機又唔同。

一砌以同一個牌子 & 機身嘅視覺效果行先。
常見信仰機有 共碩 同MSI。

信仰機建議係對牌子有宗教信仰 / 決定睇樣嚟買機 先好去馬 。 一般都會貴過砌機,但又無廠機果種全方位售後服務。
多謝巴打
發現依家廠機想搵部似樣啲都咁貴
我要求淨係想有獨立display同埋唔係一體式
其次最好有HDD同ram至少8gb
dell淨係想滿足第一個要求已經得一個選擇可以揀
xps 8950都已經賣$9999

本身用緊Vostro 3650
display壞壞地 想換但因為部機都用咗6 7年
應該換完都係最多頂多幾年先諗住換新機
依家睇落都係諗下係咪換張卡算
首先最建議嘅係成部換,因為你果個時代CPU 都仲係用緊Dual core。而家好多嘢都可以4核一齊應用,要換嘅話就一次過。

廠機有獨顯嘅一向都係貴到傻。應該係話獨顯本身已經唔平,再加上以賣貴機主打嘅廠機,貴係預咗。

而且齋換勁卡嘅話要識自己睇牛計返用電,雖然加(換)ram 容易。

=====================

如果簡單換捱多2年嘅可以:

- 直接換2條4Gb / 2條8Gb ,1600Mhz or up 嘅DDR3L ram。記得成組換,千祈唔好貪平直接加一條。

- 執1張 1050換落去

- 加一隻 2.5” SSD 做 系統 harddisk

包保使用體驗即刻唔同咗(主要係HDD轉SSD帶嚟)
不過注意,以上升級建議:

- 除咗2.5” SSD 外,所有零件只能透過2手入手。 2手買賣有風險,雖慎重。

-除零件挑選外,手動進行升級需要一定電腦知識。 風險自行衡量。
我16年買vostro 3650 有amd r9 360先$4699
隔咗咁多年估唔到要個double先買得到
其實我都自己換咗ram加咗ssd
只係display卡成日死
我成日拆出黎塗散熱膏 頂得一兩個月又死
之後又乾哂啲膏又要塗
我搞到有啲煩先想買部新

巴打 我都查過資料
話750同1050都岩我部機
但我唔係好識有ti冇ti既分別
如果我r9 360想換卡 最好係咪換1050ti?
多謝巴打打咁多字教我
最簡單方法- 對天梯圖

ti 字尾你當升半級
ex: 1050 < 1050ti < 1060
用電差距唔大

16代仲有 super (S) 字尾, 意思都差唔多。
不過16代又再貴啲,揾到嘅話 1650/ 1650S 應該都得。
巴打多謝你
我岩岩拆開部機 原來我個火牛先得240W
粒CPU i5-6400 如果冇search錯都已經用65W
我張R9 360 TPD都60W PSU已經250W
唔怪得有時玩the sim 4玩得耐都自己hand機
本身以為display用得耐所以經常過熱就壞
睇黎其實係部腦天生殘缺
巴打 你覺得咁樣 係咪唔搞好過搞
如果搞連火牛都應該要換埋
係,都係建議全換。

廠機特別就係咩都 set 好曬甚至係特規,盡量唔好搞咁多嘢,好多時牽一髮動全身。砌機先有 flexibility 去自己改嘢
樓主今年有冇指南呀
樓主2024年有冇新指南
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞