新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
平價display的話 gtx 1650同rx 6500 xt應該點揀?
問過dell 做到地區轉移 海外一樣做到上門維修保養
但砌機反而去到海外無保養 又唔識窿路砌 同埋又比香港貴
拎去海外就去外國dell網買啦 e.g. Dell US, Dell hk d野伏過其他地區
比較過價錢 dell hk係平過dell UK同US 但如果喺dell us官網買 運費點樣計?
想問下10K 有咩原廠機選擇 我主要打機
一睇留言都知香港主要係 D 字頭......
外國唔知
我第一部係hp
你覺得服務點先?

我第一部.....窮學生時代自己執2手件砌,心酸
上門整過兩次,唔錯。 由小五用到HD

呢部買唔買得過?有3050,但消費券又未到
垃圾中嘅垃圾,解釋嚟都嘥氣。
廢J淨係見到有12代cpu同3050所以上嚟問下
簡單嚟講,主要賣樣同埋 共石夠共。
收到,最後果句就夠了,等埋消費券再睇其他list,thx bro
清 想問如果要買廠機,有咩廠機牌子介紹?
價位係一萬以下
唔想砌機 因為唔係好熟悉機件野

廠機 dell HP 仲有咩值得買?
DELL 一皮以下都用內顯12700,垃圾到
除左dell 有咩廠機值得一試?
主玩football manager /LOL/模擬game
想畫質全開係咪都要rtx 3060?
另外如果想隻game數據load快d係咪關cpu/ssd事?
新手求指教
想問下近期display card有無平返? bitcoin都跌哂價
想upgrade 張 GALAX GeForce® GT 1030 EXOC White

希望玩到elden ring 唔lag而又唔駛全開特效
再平啲嘅1650都夠做
game data load 得快 = SSD
CPU = 當下處理速度,你果啲game i5 (10/12代)已經 more than enough。
諗多咗, 1030純粹用嚟著到個 mon 。 同 cpu 內顯唔係差好遠,之前炒卡點炒都無人掂過 1030。

想打機自己去睇返遊戲嘅 minimum system requirement / recommend system requirement.

前者係最低入game要求,包lag 同最低 setting 不過玩到
後者係達到遊戲公司預設嘅遊戲體驗要求
另外如果玩多開電話模擬器,要多返啲 ram 。
同一個價錢可以砌到水冷 3080TI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞