新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
機箱風扇黎

加多D 對整體散熱作用不大 主要裝飾作用

有錢 用落cpu 散熱 度 更大作用
如果唔用原廠散熱 可以買tray 慳返100
我以為個風扇都係降cpu溫唔該巴打
砌過幾部中階低階比自己同屋企人用
夾硬砌埋一齊咁囉 又唔算好識

搬件又重
又要資料搜習
揀件又選擇困難
散熱走線又攪得唔好
有時又驚睇漏野買錯野
去到買料又無度好左個件
廠機同代砌機又話料怪定食骨定水魚

我想pc gaming kb+m 都好似console\phone咁得 高中低3樣野揀算呀 好煩呀
一係xbox 比我裝個windows落去 雙os
新手睇post砌咗個list 求指教
主要玩Football manager/戰略game/模擬game (高畫質-全開)
case唔洗透視,只要求散熱正常
需唔需要獨立買多2個風扇?
有冇咩可以改善

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,445

1 x ASUS PRIME B660-PLUS DDR4 ATX
價錢:$1,250

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,299

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$879

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 OC Edition 12GB GDDR6 V2 LHR版本 (可單買或砌機減$100)
價錢:$3,699

1 x FSP RAIDER II Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Be Quiet! Pure Base 500 ATX — Black
價錢:$539

1 x Thermalright Assassin X AX 120 Plus CPU Cooler
價錢:$259

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,999
https://www.faroll.com/customize#MTI1OCwyMzkyLDI3ODcsMzE5NCwzOTkwLDQ4ODMsNDk2MSw1MTMy
自己諗好條list 就無呢個問題

可以逐件買 唔一定要一間鋪買晒

重其實係個機箱 不過而家有送貨 唔洗自己抬返屋企
而家機箱多數有跟埋風扇 唔駛額外買
如無特別需要存放多張3.5"HDD、SSD、M.2/雙GPU,建議轉M-ATX及機箱。
M-ATX 可放2張M.2、2件 3.5"HDD/SSD,價錢更平,佔用空間更小。
另外,9千BUDGET以上幾大都要砌3060TI,可以用原廠散熱不用購買塔散降低BUDGET
明白 其實我自己都prefer matx 但見有人話atx散熱好過matx 所以先揀atx
另外3060TI唔知幾時先有貨
唔該曬
4月開始又多人問list啦,不過gpu個價完全唔抵屌
我都有睇過12400,但係計埋Mobo貴多好多,所以冇擺入list
你都係簡510

610 咪又係咁上下
仲有得跌
粒U貴兩百Mobo貴兩百,貴成10%
想問有冇機箱推薦??
而家隻箱裝WD 8TB 以上3.5HD 螺絲位唔岩.....

想問定留意下, 唔要玻璃
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,445

1 x MSI PRO H610M-B DDR4 Micro-ATX
價錢:$699

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$580

1 x Toshiba DT02ABA400 4TB 5400rpm 3.5
價錢:$625

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 250GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$320

1 x Antec Cuprum Strike Series CSK 550W 80 Plus Bronze
價錢:$380

1 x Antec Value Solution Series VSK 10 (Solid Panel) Micro-ATX Case
價錢:$265

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,394
https://www.faroll.com/customize#Mjg1NSwzMTg5LDM2MjgsMzg1Myw0NDgwLDQ5NjEsNDk2Nw
Sorry 想問一問list
屋企9年電腦終於死底板 諗住砌過部
想平平地4,5000蚊砌返部中階機
唔打大作game 最多都係打apex overwatch FF14 Poe之類run到中階畫質+60fps就好滿足
(因為我部舊機用gtx 650 都頂咗好多年)

我見法奧/終端有啲4 5000打機list 大多數i3+ display 1650 其實抵唔抵?

定係有更加好選擇?
屋企人中咗武漢 電腦又壞埋 好攰 sorry 1999
各位問 list 嘅一律建議過砌機 post 問, 果邊多啲熱心 巴絲 mon post。

呢邊得巴絲我一個雙拳難敵4手。
家人想要搵部文書 desktop,唔打機但會畫圖但又講唔出畫咩圖…

可能會用好多年,心水係 i5 第 12 代同 16G RAM,SSD 256G 都得,有冇廠機可以 $5000 樓下? 睇過 Dell 要五千尾…

Thx thx
參考 #3 個 dell setup 改少少就係

單棍16GB 比單棍8GB 貴$800........ 一係催眠自己孝感動天, 一係用力喺電話同 sales 講下價。

問我嘅話,樓主我自己落手砌開一定係直接買一對換落去。

唔講就當佢小畫家,用住內顯先。 之後唔得先插張免電(額外供電)版嘅入門卡。

https://www.dell.com/zh-hk/shop/dell-%e6%a1%8c%e4%b8%8a%e5%9e%8b%e9%9b%bb%e8%85%a6/inspiron-%e7%b2%be%e5%b7%a7%e6%a1%8c%e4%b8%8a%e5%9e%8b%e9%9b%bb%e8%85%a6/spd/inspiron-3910-desktop/ins3910-d1502
https://www.youtube.com/watch?v=BI-APCG8NmA

有冇人粒12代俾個扣具夾彎咗?
Good 喎,同埋 Dell 買係咪用唔到消費券? Thx
新手唔太識硬件野,想買部廠機,宜家偏向買Dell因為唔識砌同埋貪佢保養方便

平時主要文書處理/睇片多,間唔中玩下Elden Ring/Lol。唔需要好高畫質,普通就夠最緊要順。

如果下面最平個配置巴打們覺得抵唔抵?定係寧願要i7同3060?麻煩晒

只要唔用 高畫質, 1660 s 夠玩。

買廠機唔好問抵唔抵,因為同砌機比一定唔抵。廠機係買緊花錢免煩惱。
廠機一係買4千蚊文書機就抵啦,之後就絕對唔好用廠機價格同砌機比
左邊最平個配置價錢攞去砌機都可以砌到右邊最高配置

呢3款入面,中間可以 SKIP,第一款1660SPUER 張卡係19年出,可以1080P 中高畫質,我諗過多一、兩年都有D GAME 玩唔到

3060TI 2020年12月出,1080P 畫質開到最高完全冇問題,2K MON 都可以中階畫質,我覺得至少可以戰3-4年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞